Americký velvyslanec v Berlíně nastoupil na německou vládu. Má odstoupit od plynovodu s Ruskem, a hrozilo se i sankcemi

22.12.2018 20:21

Velvyslanec Spojených států v Německu Richard Grenell vyzval vládu v Berlíně, aby zvážila odstoupení od projektu Nord Stream 2, který počítá s výstavbou plynovodu z Ruska přes Baltské moře do Německa a dál do západní Evropy. Americký velvyslanec německé kancléřce a jejím kolegům sdělil, že působí poněkud zvláštně, když žádají Spojené státy o ochranu před případnou ruskou agresí, ale současně s Ruskem realizují podobné projekty.

Americký velvyslanec v Berlíně nastoupil na německou vládu. Má odstoupit od plynovodu s Ruskem, a hrozilo se i sankcemi
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Německá vláda vedená Angelou Merkelovou (CDU/CSU) dostala ve čtvrtek jasný vzkaz. Podle informací serveru deníku Deutsche Wirtschafts Nachrichten by měla spolková vláda zvážit, jestli by nebylo lepší odstoupit od projektu Nord Stream 2, tedy od výstavby plynovodu z Ruska přes Baltské moře do Německa.

Grenell zdůraznil, že Rusko poslední dobou vyvíj agresivní politiku, které je třeba čelit. Stačí se podívat do Azovského moře, kde ruská plavidla ostřelovala ukrajinské lodě a nepustila je Kerčským průlivem ven z Azovského moře, ač mezinárodní dohoda zajišťuje volný průjezd jak ruským, tak ukrajinským lodím. Pakliže se Rusko chová takto, velvyslanec má za to, že není právě nejlepší Rusko ekonomicky podporovat. Třeba skrze projekt Nord Stream 2.

„Nemůžete žádat Američany o ochranu před případnou ruskou agresí a zároveň tuto agresi financovat,“ řekl velvyslanec s tím, že na země, které budou s Ruskem spolupracovat, by se teoreticky mohly vztahovat nové sankce.

Před uskutečněním projektu varuje také Ukrajina, tradiční tranzitní země pro ruský plyn, která se obává, že by přišla o část příjmů, nebo Polsko. Zdá se však, že německá vláda od projektu odstoupit nehodlá, protože ho považuje za čistě ekonomickou záležitost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…