Americký velvyslanec v ČR pozval prezidenta Zemana na slavnostní oběd. Setkání proběhne v úterý

26.08.2018 11:11

Prezident Miloš Zeman přijal pozvání amerického velvyslance Stephena Kinga ke slavnostnímu obědu 28. srpna u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Schůzka symbolicky připomene roli Spojených států při vzniku republiky. Zeman bude s velvyslancem mluvit i o aktuálních tématech česko-amerických vztahů, uvedl dnes v tiskové zprávě Pražský hrad.

Americký velvyslanec v ČR pozval prezidenta Zemana na slavnostní oběd. Setkání proběhne v úterý
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Půjde o výjimečné a mimořádné společenské setkání s velvyslancem akreditovaným v České republice. Prezident republiky jím symbolicky ocení roli Spojených států při vzniku samostatného Československa, které si v letošním roce připomínáme. Nezávislá Československá republika by nikdy nevznikla bez přispění USA a prezidenta (Woodrowa) Wilsona, jenž ambice středoevropských národů podpořil," uvedl Hrad.

Wilson v lednu 1918 předložil program 14 bodů, který dal základ uspořádání Evropy po první světové válce. Mezi body patřilo právo jednotlivých národů na sebeurčení, což posloužilo i jako základ pro rozpad Rakousko-Uherska a vytvoření samostatného Československa.

"Kromě symboliky se bude na setkání hovořit o aktuálních mezinárodních tématech i bilaterálních záležitostech. Prezident republiky věnuje pozornost zejména možnostem a perspektivám ekonomické spolupráce mezi Českou republikou a USA," uvedl rovněž Hrad k plánovanému setkání.

Schůzka se uskuteční v úterý ve 13:00 v rezidenci amerického velvyslance.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…