Americký velvyslanec vyložil Tvarůžkové, proč obdivuje Trumpa

26.06.2018 21:10

Spojené státy a Evropa se dostaly do fáze, o které někteří komentátoři hovoří jako o obchodní válce. Podle amerického velvyslance v České republice Stephena Kinga je to však příiš silný výraz. Sám navíc věří, že se vše v dohledné době vyřeší. „Spojené státy chtějí rovné podmínky pro obchodování, příliš dlouho přihlížely nekalým praktikám,“ uvedl v pořadu Interview na ČT24.

Americký velvyslanec vyložil Tvarůžkové, proč obdivuje Trumpa
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Postoj Spojených států, které se rozhodly spustit celní bitvu a uvalit původně cla jen na hliník a ocel se dá podle Kinga vysětlit tím, že Amerika chce být konkurence schopná a také se vyskytlo během několika posledních desetiletí několik věcí, které nevytvářejí pro všechny rovné podmínky. „Prezdient a jeho administrativa se snažil diskutovat a vytvářet spavedlivé podmínky pro všechny na základě stejných pravidel. Když diskuse neskončily pozitivně, tak se prezident rozhodl závést cla,“ uvedl velvyslanec.

King si je podle svých slov jistý tím, že když jsou tak dlouho spojenci s Českem a dalšími evropskými zeměmi, že nedojde k dlouhodobým drastickým obchodním akcím. „Je to jen záležitost času. Prostřednictvím diskuse a diplomacie dojdeme k závěrům a myslím si, že na konci opět budeme existovat v rámci režimu bez cel,“ míní.

Trump je první prezident, který konfrontuje tato témata a King jej prý za tento postoj velmi obdivuje. „Příliš dlouho jsme umožňovali tyto nekalé praktiky,“ zdůraznil. Americký prezident někdy používá termín, že Spojené státy jsou zneužívany, taková slova velvyslanec za silná nepovažuje, jelikož je známo, že Trump používá vlastní způsob komunikace, který ale podle Kinga funguje.

Printscreen: Vysílání ČT24

„Ať už je to tvrdé, nebo není, jde hlavně o to, abychom vyřešili rovné podmínky pro obchodování,“ zopakoval s tím, že v konečném stádiu se můžeme dočkat obchodních vztahů, které opravdu cly zatížené nebudou.

Kdyby však mohl takový konečný stav nastat a na čem bude hlavně zálěžet, velvyslanec nyní určit nedokáže. „To ještě uvidíme, vypadá to, že každá země má svou vlastní pozici, ze které bude vyjednávat, nerad bych stanovil nějaký harmonogram pro stadium bez cel,“ řekl.

Evropská unie na cla reagovala odvetnými opatřeními a odvetnými cly. To vzbudilo rozhořčené reakce. Podle velvyslance by tím však Spojené státy nerady vztahy se svými spojenci ohrozily. „Každá země zareaguje po svém. Máme zde vztah, který trvá semdesát let s našimi evropskými spojenci a tento vztah neohrozíme. USA a Evropská unie jsou největšími obchodními partnery a tak si přejeme, aby to v dlouhodobém horizontu zůstalo,“ ujišťoval King.

V posledních dnech Trump hovořil o tom, že Spojené státy mohou přistoupit i k clům za dovoz aut, což by byla nejspíše velká rána. Sám velvyslanec doufá v to, že se tak nestane. „Osobně zastávám volný trh a volný obchod. Musíme počkat, na jakou úroveň se to ještě může vše dostat před tím, než se hráči setkají a řeknou si, že to nedává smysl,“ řekl s tím, že by si skutečně nedělal starosti, že by to v doluhodobém či střednědobém horizontu mělo zásadně ohrozit obchodní vztahy mezi USA a EU.

Na závěr King promluvil o tom, proč se nepodařilo mezi Spojenými státy a Evropou vyjednat dohodu bez obchodní války, jak to řada politiků a komentátorů nazývá. „O obchodní válce bych určitě nehovořil, tomu nejsme ani na blízku. Vše to vede k seriózním debatám a věřím, že v nadcházejícíh týdnech či měsích se podaří situaci vyřešit,“ uzavřel s tím, že jako za znak amerického protekcionismu to nepovažuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…