Americký vojenský konvoj se zastavil v Krakově a Varšavě

27.03.2015 8:58

Americký vojenský konvoj, který se nyní přes Polsko přesunuje na domovskou základnu v Německu, se ve čtvrtek zastavil ve Varšavě a Krakově. V polské metropoli si vojáci prohlédli muzeum Varšavského povstání, informují polská média. Do České republiky má konvoj dorazit v neděli 29. března.

Americký vojenský konvoj se zastavil v Krakově a Varšavě
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenská vozidla, ilustrační foto

Američané si podobně jako při úterní zastávce v Bialystoku na severovýchodě země pochvalovali přivítání, jakého se jim od Poláků dostalo. "Není to můj první pobyt v Polsku, ale je to poprvé, co můžu strávit trochu času ve Varšavě," řekla agentuře PAP americká vojenská policistka Hannah Martinsová. "Lidé jsou tu neuvěřitelně příjemní, polská vojenská policie též, můžeme tak porovnávat naše jednotky, pohovořit o podobnostech a rozdílech," dodala.

Z iniciativy americké ambasády navštívili vojáci muzeum Varšavského povstání, které patřilo za druhé druhé světové války k největším ozbrojeným vystoupením proti nacistům. Dnes má jedna z jednotek na programu setkání s obyvateli města Drawsko Pomorskie.

Konvoj americké vojenské techniky se po cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání) v Pobaltí přesunuje Polskem na domovskou základu v Německu; mezi 29. březnem a 1. dubnem mají američtí vojáci projet přes české území. Téměř 120 vozidel celkově urazí na 1800 kilometrů. V Polsku kolonu armádních vozidel doprovázejí i vrtulníky polské armády. Operace nazvaná Dragoon Ride (Dragounská jízda) je podle aliančního velení "viditelnou demonstrací amerického závazku vůči spojencům v NATO".

Cílem konvoje je americká armádní základna u bavorského Vilsecku, který leží asi 65 kilometrů od českých hranic.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…