Amnestie připomněla kauzu Čepro. Soud se teď zkomplikuje

07.01.2013 16:24

Amnestie prezidenta Václava Klause mimo jiné připomenula kauzu Čepro. Podle hodnocení detektivů se jedná o jeden z nejlépe připravených plánů, jak v tichosti stát obrat o miliardy korun. Napsal server Aktuálně.cz.

Amnestie připomněla kauzu Čepro. Soud se teď zkomplikuje
Foto: red
Popisek: Čepro

Úřady spojují kauzu Čepro s uprchlým podnikatelem Radovanem Krejčířem. Státní firma se díky němu ocitla na pokraji krachu. V případu zároveň přišel o život minimálně jeden policejní vyšetřovatel, policisté s ní spojují vraždy dalších dvou lidí.

Soudy budou rozhodovat o zaplacení vykonstruované pohledávky

Nyní je dle Aktuálně.cz téměř jisté, že za útok na strategickou firmu, která opatruje státní hmotné rezervy, nepadnou žádné tresty. Soudci budou ale přesto řešit, zda bude státní společnost muset zaplatit miliardovou pohledávku, která je podle vyšetřovatelů podvodně vykonstruovaná.

O případu rozhoduje soudce Městského soudu v Praze David Hovorka. Přiznává, že teď bude mít práci složitější. "Co se nyní bude dít dál, je ale jako věštění z křišťálové koule. Odhaduji, že nejdříve za rok bude teprve jasné, kdo je vůbec v této kauze žalobcem," řekl Aktuálně.cz Hovorka.

Lidé, kteří uplatňují pohledávku, by měli být odsouzeni, míní Wagnerová

Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová upozorňuje, že hlavním argumentem státu o falešné směnce bylo stíhání lidí, kteří ji uplatňují. "Jen stíhání je málo, muselo by tam být, že jsou odsouzeni. Muselo by dojít k odsouzení, aby to mělo nějakou relevanci," vysvětlila serveru.

Naopak žalobkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze Petra Pavlánová se komplikací v souvislosti s amnestií neobává. "Jestli je pohledávka splatná, nebo ne, nemůže amnestie ovlivnit," tvrdí.

Zástupci společnosti Čepro věří, že i když bude zastaveno trestní stíhání, soud nakonec pohledávku prohlásí za fiktivní.

Amnestie je výsměch všem, co se snaží o spravedlnost

Konec případu velmi nelibě nesou zejména policisté. "Nevím, co k tomu říct. Byl to případ, který stál životy několika informátorů, poznamenalo to životy a kariéry i samotným detektivům, co na tom pracovali, neustále jsme čelili vážným výhrůžkám. A výsledek? Je to výsměch všem, co se snaží o nějakou spravedlnost," komentoval pro Aktuálně.cz prezidentův krok Karel Tichý, bývalý policejní důstojník, který sehrál klíčovou roli při vyšetřování kauzy.

Tým Tichého zabránil vyvedení dvou miliard z Čepra díky tomu, že se o kroku dozvěděl předem. Bohužel za to zaplatil životem Jakub Konečný. Zmizel, ale podle Tichého to přímo souviselo s kauzou.

Poukazuje ještě na další dvě vraždy – Petra Šebesty a Rudolfa Javornického. Oba byli policejními informátory. Figurovali ovšem i v řadě jiných kauz. Vrahy těchto lidí se nikdy nepodařilo usvědčit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…