Amnestie se dotkne více než 32 tisíc lidí, tvrdí ministerstvo spravedlnosti

04.01.2013 20:10

Amnestie, kterou vyhlásil prezident Klaus, se dotkne více než 32.000 lidí. Vyplývá to z aktuálních odhadů ministerstva spravedlnosti, které ČTK poskytla jeho mluvčí Štěpánka Čechová. Vedle propuštěných vězňů a osob s uloženým trestem domácího vězení či obecně prospěšných prací se amnestie vztahuje také na přibližně 14.500 podmíněně odsouzených osob, jimž soud uložil dohled úředníka Probační a mediační služby.

Amnestie se dotkne více než 32 tisíc lidí, tvrdí ministerstvo spravedlnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Vězeňská služba na svém webu uvedla, že k páteční třetí hodině odpoledne opustilo brány věznic celkem 5232 vězňů. Podle vyjádření náměstka ministra spravedlnosti Daniela Voláka v České televizi se toto číslo o víkendu zvětší již jen v řádu jednotek či desítek.

Trest bude prominut i lidem, kteří vykonávali obecně prospěšné práce

Ministerstvo spravedlnosti původně zveřejnilo odhad, že amnestie zahrne celkem 7416 odsouzených vězňů. Rozdíl více než dvou tisíc osob mezi ministerským odhadem a reálně propuštěnými lidmi Volák zdůvodnil tím, že předběžné propočty zahrnovaly i vězně, na které se sice vztahují podmínky amnestie, avšak kteří si zároveň odpykávají i další trest odnětí svobody, a proto nadále zůstanou za mřížemi.

Amnestie podle ministerstva zahrne také přibližně 12.200 lidí odsouzených k obecně prospěšným pracem a 330 osob, které soudy potrestaly domácím vězením. Amnestovány budou také tresty podmíněného odsouzení nepřevyšující dva roky. U podmíněných odsouzení s dohledem se bude amnestie podle ministerstva vztahovat na zhruba 14.500 osob. "Přesná čísla budeme znát až po rozhodnutí soudu u každého odsouzeného a v každém individuálním případě," sdělilo ministerstvo.

Vězeňská služba zveřejnila, že z vězení se na svobodu zatím dostali občané 25 zemí. "Proti původnímu očekávání jsou mezi propouštěnými osobami i vazebně stíhaní občané," upřesnila.

Pokud nebude mít vězeň finanční prostředky, dostane příspěvek či stravné

Pokud je vězeň po propuštění zcela bez finančních prostředků, dostane příspěvek na cestu do svého bydliště, případně také stravné a oděv. Generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal už dříve uvedl, že celkovou částku vydanou na cestovné a stravné odhaduje v řádu statisíců korun. Vězeňská služba v pátek doplnila, že poskytnuté cestovné bude po vězních následně vymáhat.

Na svobodu se dostávají zejména pachatelé méně závažných činů, například drobné majetkové kriminality či neplatiči alimentů. Výzkumná pracovnice Institutu pro kriminologii a sociální prevenci Alena Marešová odhadla, že zhruba polovina propuštěných vězňů může skončit zpátky za mřížemi kvůli recidivě. Šéf Probační a mediační služby Pavel Štern obecně uvedl, že u majetkových trestných činů bývá recidiva 55 až 60 procent. Největší riziko opakování kriminálních činů podle něj hrozí v prvních šesti až dvanácti měsících od propuštění.

Propuštěným amnestie smaže trest z rejstříku

Amnestovaným osobám bude jejich trest vymazán z výpisu z rejstříku trestů, který se předkládá například novému zaměstnavateli. V širším opisu z rejstříku trestů, k němuž mají přístup orgány činné v trestním řízení, ovšem zůstane i nadále.

Policisté zatím řešili spíše ojedinělé incidenty, které měli na svědomí amnestovaní vězni. Například v Karviné se silně opilý propuštěný vězeň vloupal do domu své matky. Pouhých 11 hodin svobody si užil amnestovaný muž ze Znojemska, který skončil v policejní cele poté, co se opilý vloupal do restaurace. V restauraci na Zlínsku pak agresivní propuštěný vězeň zranil jednoho z hostů. Další z amnestovaných je podezřelý z krádeže okapů v Praze, jiný bývalý vězeň podle policie odcizil v pražském obchodě přes sto balení prezervativů.

V Liberci se propuštěný vězeň údajně stal obětí trestného činu, když ho napadl neznámý útočník a ukradl mu doklady a peníze.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…