Amnestie se týká tří Krejčířových kompliců

07.02.2013 15:58

Městský soud v Praze zastavil kvůli prezidentské amnestii stíhání tří mužů, kteří jsou spolu s uprchlým kontroverzním podnikatelem Radovanem Krejčířem podezřelí z více než půlmiliardového daňového úniku jihlavské společnosti M5. ČTK to dnes řekl soudce Pavel Benda. Podle něho se však Krejčíře prezidentský pardon netýká, protože je stíhán jako uprchlý. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, soudce očekává, že si žalobci podají proti verdiktu stížnost.

Amnestie se týká tří Krejčířových kompliců
Foto: geoafrica.com
Popisek: Uprchlý zločinec Radovan Krejčíř, který se skryl v Jihoafrické republice

Soud v listopadu loňského roku nepravomocně potrestal kromě Krejčíře také bývalé jednatele společnosti M5 Milana Vítka a Jaroslava Kováře. Udělil jim tresty ve výši sedm a 7,5 roku vězení. Kovářovi uložil také povinnost zaplatit 4,9 milionu korun. Z daňového úniku je viněn také další jednatel M5 Martin Haimann, jeho případ však byl vyloučen k samostatnému projednání. Podle Bendy se ale amnestie vztahuje i na něho. Amnestie vyhlášená na Nový rok prezidentem Václavem Klausem se mimo jiné týká stíhání, která se táhnou více než osm let a u nichž sazba nepřevyšuje deset let vězení.

Krejčířovi soud nepravomocně vyměřil souhrnný jedenáctiletý trest vězení, do něho jsou započítána i jeho předchozí odsouzení za další daňové úniky i jiné podvody. Zároveň mu nařídil zaplatit pokutu tři miliony korun.

Čtveřice podle obžaloby od listopadu 2001 do ledna 2002 zneužívala povolení nezajišťovat celní dluh. Znamená to, že muži nemuseli hned platit clo. Přitom je nejistila třetí osoba - spediční firma či banka. Zákon takové povolení umožňoval, avšak celní dluh musel být uhrazen do deseti dnů. Obvinění ale dluh nezaplatili, podle státního zástupce tak připravili stát na daních o 533 milionů korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…