Amnestii nikdo nepřipravoval, opakoval Jakl v rádiu

13.02.2013 17:55

Středečním hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl. Hlavním tématem byla amnestie prezidenta Václava Klause. Hradní kancelář nadále odmítá říct, kdo konkrétně se na přípravě textu amnestie podílel. Pirátská strana kvůli tomu dokonce dnes podala na prezidenta správní žalobu k městskému soudu.

Amnestii nikdo nepřipravoval, opakoval Jakl v rádiu
Foto: red
Popisek: Kandidát na prezidenta Ladislav Jakl

Podle místopředsedy "Pirátů" Jakuba Michálka je důvodem žaloby to, že Hrad údajně odmítá sdělit, kdo patří k autorům široce kritizované amnestie.

"Možná některé aktivisty baví podobná hra na žaloby, ostatně já se na rozhodnutí soudu v tomto případě docela těším. Ta křečovitá snaha dobrat se odpovědi, která by je uspokojila, nebude uspokojena nikdy," řekl hned v úvodu pořadu Martina Veselovského Jakl v reakci na zmíněnou žalobu.

Autorem je přece Klaus

Jakl trvá na svém stanovisku, že výhradním autorem amnestie je prezident Václav Klaus. Ačkoli sám hned druhý den po vyhlášení amnestie řekl, že text vznikl v dlouhých polemických debatách, kterých se účastnil okruh tří nejbližších spolupracovníků prezidenta, odmítá sdělit konkrétní jména. Sám se prý kvůli tomu, že přiznal, že byl jedním z nich, stal terčem výhrůžek.

Na otázku moderátora, kdo tedy jsou zbývající dva spolupracovníci odpověděl Jakl se smíchem: "Vy si děláte srandu, že? Vy nevíte, kdo jsou tři nejbližší lidé pana prezidenta?" Odmítl ale potvrdit domněnku Veselovského, že šlo kromě jeho osoby o Radima Ochvata a Petra Hájka, dva může blízké Václavu Klausovi.

Jakl velmi důrazně popřel, že by na textu amnestie pracovali právníci. Jde prý výhradně o záležitost občanskou a politickou, která vyžaduje diskusi, ne právnická stanoviska. A amnestii prý vlastně vůbec nikdo nepřipravoval. "Jestli někdo připravoval tuto amnestii, tak to byl prezident Havel nebo prezident Husák. Amnestie má univerzální obsah. K tomu nepotřebujete právníka, k tomu potřebujete jen úvahu," dodal Jakl.

Veřejnost se prý kvůli dezinterpretovaným informacím médií domnívá, že text amnestie prezidentu někdo podstrčil a ten ho jen podepsal. "Šlo o rozhodnutí pana prezidenta. Prezident amnestii vyhlásil, on je autorem, on je pod ní podepsán, on za ni odpovídá," prohlásil Jakl. "Nevylučuji ale, že si o tématu mohl povídat s kýmkoli, vždyť jde o velmi občanské téma," dodal.

Jakl: Aboliční článek jsme diskutovali

Velmi diskutovaný je zejména druhý článek amnestie - článek aboliční. Podle Jakla bylo velmi dobře zváženo, koho se abolice dotkne. Velmi opatrně prý upravovali i hranici trestu tak, aby nemohla být prominuta závažná hospodářská trestná činnost a korupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…