Aňa Geislerová posílí EU. To Brusel spasí. Můžete taky

18.03.2021 9:29

Uprostřed pandemie se Češi budou sčítat. Jako každých deset let totiž přichází povinné sčítání lidu. V tom minulém se 15 tisíc lidí přihlásilo k rytířům Jedi. I u toho letošního jsou výzvy. Proevropské hnutí, organizované v ČR aktivistou Peszyńským, by bylo rádo, kdyby se lidé přihlásili k tomu, že jsou Evropané. „Pojďme vybudovat silnou evropskou menšinu,“ vyzývá a dodává, že pak je nebude možné ignorovat. Toto poselství hnutí pomáhají šířit klimatičtí aktivisté nebo herečka Aňa Geislerová.

Aňa Geislerová posílí EU. To Brusel spasí. Můžete taky
Foto: Repro Facebook
Popisek: Herečka Anna Geislerová na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii

Zanedlouho (27. 3. 2021) začne v Česku pravidelné a povinné sčítání lidu. Na stránkách českého statistického úřadu je uvedeno, k čemu všemu sčítání pomáhá, tedy že poskytuje podklady o ekonomické činnosti obyvatelstva, o majetkovýcch a sociálních poměrech, věkové struktuře atd.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

„Sčítání znamená šanci získat cenné informace o obyvatelstvu, které se jinak zjistit nedají. Sčítání může být impulzem pro rozhodování, co je třeba zlepšit. Sčítání umožňuje srovnat, jak se mění kvalita života,“ přesvědčuje občany Český statistický úřad. Ale také dodává, že sečíst se musí každý občan a také cizinci, jež mají povolení k pobytu delší devadesáti dní. Pro tyto účely je formulář přeložen do angličtiny, němčiny, polštiny, ruštiny, ukrajinštiny, vietnamštiny a romštiny.

Jak statistický úřad také uvádí, sčítání se je povinné. „Pokud někdo nesplní svou zákonnou povinnost, bude sečten v omezeném rozsahu na základě údajů, které jsou k dispozici v databázích státu. Za neposkytnutí údajů lze podle zákona uložit pokutu do výše 10 000 Kč,“ píše se na konci stránky, s dovětkem, že cílem ovšem není někoho penalizovat.

Spíše než ekonomické ukazatele však u sčítání lidu zajímají média ty, které souvisí s identitou, tedy náboženstvím a národností. Při minulém sčítání lidu se recesisté upnuli k „Jediismu“, tedy odkazu rytířů z filmu Hvězdné války, a právě tuto odpověď napsalo do formuláře 15 070 účastníků. Tento fenomén ovšem není českým originálem, pochází z anglicky hovořících zemí.

Mimo náboženství je otázkou také národnost. Kromě české někteří vyplňují i moravskou, slezskou či romskou. A nejinak tomu bude zřejmě i při tomto sčítání, i když jedna odpoveď možná přibyde.

Občanské hnutí Pulse of Europe, organizované v ČR proevropským aktivistou Tomášem Peszyńskim, vyzývá, aby se lidé v nadcházejícím sčítání přihlásili k evropské národnosti. „Pojďme vybudovat silnou evropskou menšinu (většinu?) v Česku. Uveďte do kolonky národnost ve formuláři pro sčítání lidu Evropan/Evropanka. Pokud se najde v Česku skutečně dost Evropanek a Evropanů, kteří se nebojí přihlásit k této národnosti, nebudou nás moci už nadále ignorovat,“ říká Pulse of Europe.

K této iniciativě už se sdílením přidala například novinářka Alexandra Alvarová, dále hradecká odnož ekologistického hnutí Extinction Rebellion či starosta Židlochovic a bývalý člen TOP 09 Jan Vitula. A také politicky aktivní herečka Aňa Geislerová, která co chvíli kritizuje Andreje Babiše či Miloše Zemana a účastnila se i akcí Milionu chvilek, které Tomáš Peszyński oslavoval. Výzvu sdílela beze slov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…