Analytik: Rusko bude za rok a půl v…

25.01.2016 13:21

Jestliže se Rusku nepodaří rychle zbavit západních sankcí, země bude do 18 měsíců na dně, tvrdí Bill Browder, zakladatel investiční společnosti Hermitage Capital Management v článku, který vyšel v sobotu v prestižním německém magazínu Die Welt. Český překlad přináší server Svobodné fórum.

Analytik: Rusko bude za rok a půl v…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Autor článku Holger Zschäpitz komentuje současnou situaci v Rusku v kontextu světového ekonomického fóra, jehož každoroční setkání právě proběhlo v Davosu.

Poukazuje na to, že na ekonomickém fóru v Davosu měla mít ruská centrální bankéřka Elvira Nabiullinová přednášku na téma globálního dluhového dilematu. Nakonec ale nedorazila a zdůvodnění nesdělila. Všem ale bylo jasné, proč svou účast v poslední minutě odřekla. Pro ni to byla jen okrajová záležitost, protože v Davosu všichni diskutovali o uprchlické krizi.

Celý text je ZDE

Nabiullinová měla zcela jiné starosti. V půlce týdne přešel rubl do volného pádu a ve čtvrtek dosáhl svého historického dna. Místy stál 1 americký dolar až 86 rublů. Hrozilo, že se nakonec situace zcela vymkne kontrole a Nabiullinové nakonec nezbylo nic jiného, než zůstat doma.

Její zrušená cesta prý utvrdila světovou hospodářskou a politickou elitu v přesvědčení, že Rusku zůstává jen málo času k odvrácení státního bankrotu.

Aby bylo Rusko stabilní, musela by ropa stát alespoň 70 dolarů za barel

„Pokud se Kremlu nepodaří rychle se zbavit západních sankcí, je země za 18 měsíců na dně,“ říká Bill Browder, zakladatel investiční společnosti Hermitage Capital Management. Díky historickému pádu cen ropy země stále méně vydělává na svém nejvýznamnějším vývozním artiklu. Zároveň se Rusku zmenšují rezervy.

Pozorovatelé považují 70 dolarů za barel ropy za kritickou hranici pro ruskou stabilitu. S cenami, které se pohybují na méně než polovině a s malou nadějí, že se ceny brzy zvýší, je prý situace hodně vážná.

Během dvou let ztratil rubl polovinu své hodnoty

Tomu napovídá i stav ruské měny – rublu. Ten pouze od roku 2014 ztratil polovinu své hodnoty a Rusko je tak na tom hůře než Argentina, která se ještě stále nachází ve stavu státního bankrotu. Během této doby se státní devizové rezervy smrskly na pouhou třetinu.

„Země a její podniky mají tvrdé devizové dluhy ve výši 600 miliard dolarů, ale pouze 200 miliard dolarů v rezervách“, dodává Browder. Oficiální číslo vykazující 368 miliard dolarů je minimálně o 150 miliard přikrášleno. Mezi to například spadá třímiliardová půjčka Ukrajině, kterou ale Kyjev odmítá zaplatit. „Pokud se Putinovi rychle nezdaří dosáhnout nějakého diplomatického úspěchu při vyjednávání se Západem, skončí jeho show nejpozději koncem roku 2017,“ myslí si Browder.

 

reklama

autor: vam

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…