Analytik naznačuje: Evropská komise je prolezlá komunisty

26.02.2014 11:06

Pravicový analytik Tomáš Haas na svém blogu na serveru Aktuálně.cz naznačuje, že evropská integrace má vést k zavedení socialismu v Evropě. Dokládá to mimo jiné i seznamem bývalých komunistů v současné Evropské komisi.

Analytik naznačuje: Evropská komise je prolezlá komunisty
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Haas se ve svém blogu věnuje osobnosti italského komunisty Altiera Spinelliho (1907-1986), který patří mezi zakladatele a vůdčí osobnosti evropské integrace.

„Spinelli po analýze selhání komunistické a socialistické ideologie dospěl k závěru, že hlavní překážkou vítězství socialismu jsou národní státy. Správně odhadl, že poválečný vývoj povede v západní Evropě k demokratizaci společnosti a jejich institucí. V tom viděl slabinu - odhadl, že triumf demokracie představuje pro jeho myšlenku nebezpečí a zároveň příležitost,“ píše Haas v úvodu svého textu.

Záměrem Spinelliho prý bylo ustavení pevného federálního státu, který bude mít k dispozici Evropskou armádu místo národních armád a „který s konečnou platností rozdrtí samostatná ekonomická seskupení, která tvoří páteř totalitárních režimů a bude mít dostatek síly pro udržení společného systému v rámci jednotlivých států, kterým zůstane tolik pravomocí, kolik potřebují pro pružnou formulaci a přizpůsobení vývoje politického života odpovídající charakteristikám jejich národů".

Spinelli prý chtěl omezení soukromého vlastnictví, případně jeho zrušení vždy podle situace a různých potřeb. V soukromých rukou by nesměly zůstat celé obory - energetika, bankovnictví, báňský průmysl, ocelářství a vše, co je důležité pro „společný zájem" a co potřebuje celní ochranu, preferenční direktivy a dotace a také podniky, které zaměstnávají větší množství pracujících.

Haas dále připomíná, že Spinelli dostal možnost své myšlenky uplatnit. „Pracoval jako úředník, poradce a nakonec byl hlavním spoluautorem koncepce hlubší a hlubší integrace v linii svého životního díla - Ventotenského manifestu. V roce 1970 se stal Evropským komisařem pro průmysl a do konce svého života pak byl evropským poslancem za Komunistickou stranu Itálie,“ uvedl Haas.

Na závěr svého textu Haas připomíná, že Spinelli nebyl jediným a izolovaným tvůrcem koncepce socialistické evropské federace. „Komunisté a extrémní socialistická levice se dokázali `hluboce integrovat` do evropských orgánů a mají na politiku EU rozhodující vliv,“ píše analytik a „pro zajímavost“ uvádí složení dnešní Barossovy Evopské komise: „Deset ze dvaceti sedmi evropských komisařů byli před pádem komunismu členy komunistických stran jejich zemí. Dva z nich byli členy KS Sovětského svazu (Estonec Siim Kallas a Lotyš Andris Piebalgs), dva byli členy Komunistické strany Československa (Čech Štefan Füle a Slovák Maroš Šefcovič), jeden byl členem Komunistické strany Jugoslávie (Slovinec Janez Potočnik), jedna komisařka byla členkou Komunistické strany Řecka (Maria Damanaki). Jeden byl členem portugalské Maoistické strany (předseda komise Barosso) a paní Ashton, komisařka pro zahraničí, byla členkou Sověty sponzorovaného `mírového hnutí`. Členem komise je dokonce člen bývalého Nejvyššího sovětu SSSR - estonský komisař pro dopravu Siim Kallas.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…