Analytik v ČT: Na Ukrajině vidíme zrod nového národa. Rusové? Zmanipulovaní. Na učebnici

09.05.2022 22:02

Ruský prezident Vladimir Putin na vojenské přehlídce ke Dni vítězství obvinil Západ z agrese a označil invazi na Ukrajinu za správné rozhodnutí. Kreml slaví výročí konce druhé světové války v době, kdy ruští vojáci ostřelují raketami východ a jih sousední země. Dopouští se Moskva válečných zločinů? Selhává diplomacie? A jak fungují měkké zbraně? Propaganda a uprchlická vlna? Hostem Interview ČT24 byl bezpečnostní analytik Otakar Foltýn.

Analytik v ČT: Na Ukrajině vidíme zrod nového národa. Rusové? Zmanipulovaní. Na učebnici
Foto: Reprofoto: Interview ČT24
Popisek: Otakar Foltýn

Očekávalo se, že prezident Ruské federace Vladimir Putin dnes vyhlásí oficiálně válku, dosud je invaze na Ukrajinu nazývána speciální vojenskou operací. „Z hlediska mezinárodního práva je formálně jedno, jestli vyhlásí válku, nebo ne. Válka je objektivní stav, to znamená, že to, co vidíme na Ukrajině, je mimořádně intenzivní symetrický konflikt způsobený agresí ruské armády na Ukrajinu, v zásadě nejintenzivnější konflikt v Evropě od druhé světové války, takže válka už to dávno je,“ poznamenal Foltýn.

„Jestli je to takto označeno, nebo ne, má dopady spíše vnitřní, to znamená, pokud by to udělal, tak jim to umožní použít nástroje jako například mobilizaci branců a podobně. Nicméně v tento okamžik pro většinu bezpečnostní komunity je ten projev spíše mírným překvapením, protože se očekával opravdu nějaký konkrétní krok, například mobilizace nebo nějaká deklarace, ten projev nic takového neobsahoval,“ dodal Foltýn.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
„Čistě po vojenské stránce je naprosto zjevné, že ani v jednom z vojenských cílů, které si postupně kladli a které následně redukovali, tak zatím neuspěli, a doufejme, že ani neuspějí, konkrétně v případě Čechů bychom měli fandit menšímu napadenému, ale v zásadě se ta agrese dá rozdělit do tří fází: v té první, která trvala asi týden až deset dní, tak se pokusili o takzvaný strategický šok, to znamená rychlý průnik ke klíčovým centrům a paralýze toho státu, absolutně neuspěli. V druhé fázi přešli do konvenčnějšího způsobu, který umožňuje využít přesilu ruské armády v palebné síle, ani tam se jim aktuálně nedaří. A v té třetí fázi vlastně jenom redukovali ty původní cíle na Donbas a jižní Ukrajinu,“ zmínil Foltýn.

  • Celý pořad ZDE

Podle jeho slov to, co vidíme na Ukrajině, nevěřil, že ještě někdy uvidí. „Vidíme zrod nového národa v přímém přenosu,“ domnívá se Foltýn.

„Rusko, pokud bude chtít uspět, tak bude muset opět strategii změnit. Musí udělat nějaký krok, který bude překvapivý. Aktuálně ani to, v čem ruská armáda je dostatečně silná, což je ruské dělostřelectvo, a jednoznačná převaha nad ukrajinským letectvem, tak ani to nedokázali využít. Ten úspěch, který dokázali na Donbase, je velmi malý,“ poukázal dále Foltýn.

V Rusku pak vnímá manipulaci celou populací. „To je třetí říše v barvě se vším všudy a ani tomu bych nevěřil, že někdy v životě uvidím takto zmanipulovanou vlastní populaci s úplně přepólovaným rozlišením mezi pravdou a lží, to je pravděpodobně na učebnici,“ podotkl Foltýn. Ukrajina pak podle něj v současné době potřebuje zejména zbraně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…