Andrej Babiš: Chudáci, jsou zavření v kleci

06.05.2018 22:41

Jako každou neděli sepsal premiér v demisi Andrej Babiš shrnutí svých aktivit a poznatků za uplynulý týden. Nezapomněl proto odhalit, jaké strašné dilema nyní řeší na farmě a co spolu se svými ministry nasbíral za zážitky ze svých výjezdů po krajích, které podle něj sklízejí obrovský úspěch.

Andrej Babiš: Chudáci, jsou zavření v kleci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Co nyní dělá premiérovi starosti ve spojitosti s farmou Čapí hnízdo, není jeho tresní stíhání, nýbrž páreček pávů, který se svou ženou před rokem dostali jako svatební dar. „Ale jsou chudáci zavření v kleci. Tak bych je už rád pustil ven,“ napsal Babiš a zmínil, že například na Konopišti se pávi normálně procházejí mezi lidmi. „Ale zase známý mi říkal, že u nich jeden sameček dokloval hostům auta, protože se viděl v odraze a myslel si, že mu přišla konkurence. Taky jsou prý schopní pěkně zadělat trávu,“ vtipkoval premiér a zároveň poprosil chovatele pávů o zkušenosti nebo o doporučení na nějakou knížku o nich.

Následně si nemohl vynachválit navštěvu jižní Moravy. „Naše výjezdy po krajích mají takový úspěch, že kolem nich vznikají fórky. Třeba několik Brňáků udělalo anketu, co všechno by ještě po naší vládě chtěli,“ pochvaloval si premiér, kterého prý z jejich dvaceti požadavků zaujalo hlavně metro v Brně do tří let. Po návštěvě všech krajů má totiž premiér v plánu společně s ministry sepsat všechny potenciální investice a vyhodnotí je podle potřebnosti a návratnosti efektu pro lepší každodenní život lidí, pro ekonomiku a naplánují je na rok 2019 a další léta.

V rozpočtu na příští rok budou podle něj zdravotnictví a školství rozhodně jedněmi z priorit, jelikož prý během svých výjezdů byl už v tolika nemocnicích a mluvil s tolika zdravotními sestrami, doktory i pomocným personálem, že pochopil problémy našeho zdravotnictví líp než kterýkoli z jeho předchůdců. „Určitě pamatujete, jak jsem jako ministr financí volal, aby konečně zdravotnictví začalo fungovat transparentně. Určitě zvýšíme platy a narovnáme tarify sestřičkám. Bude ale trvat několik let, než se nám podaří české zdravotnictví vyléčit od ošklivých nemocí, kterými se nakazilo za našich předchůdců,“ zdůraznil s tím, že chtějí dát peníze cíleně na lékařské fakulty, aby se nestávalo, že studenti udělají zkoušky, ale stejně je nevezmou kvůli nedostatku pedagogů.

Co se týká samotných výjezdů, chodí prý premiérovi často dotazy, kolik že vlastně ty výjezdy stojí a hlavně jestli stojí za to. „Naposledy se mě na to zeptala paní redaktorka z rádia. Tak jsem jí řekl, že jsem šetřivý člověk. Šetřil jsem jako zaměstnanec, jako podnikatel a teď šetřím peníze daňových poplatníků. No, myslím, že to každý ví a hlavně lidi, kteří se mnou pracují,“ řekl Babiš, kterého podle jeho slov ještě v Agrofertu kolegové znali jako někoho, kdo po nich chodí zhasínat v kanceláři, aby se neplýtvalo. „Dělal jsem to i jako ministr financí. Stejně hlídám i výdaje během výjezdů naší vlády. Prostě žiju tak, abych přinášel hmatatelné výsledky,“ ujišťoval.

A kromě plánování investic si premiér stačil během svého výjezdu užít i plno zábavy, přijal například pozvání do Salonu vín na zámku. „Den byl u konce a víno neskutečné. K němu cimbálovka, dokonce se daly do zpěvu naše ministryně Alena Schillerová, Klára Dostálová, Richard Brabec a samozřejmě ministr kultury Ilja Šmíd,“ pochvaloval a ocenil, že Brňáci mají připraveno tolik projektů. „To je skvělé a hrozně jim fandím. Samozřejmě i na jižní Moravě jsme měli setkání se starosty. Přišlo jich asi sto, bylo velmi užitečné je slyšet,“ uzavřel s tím, že věří, že i on a jeho ministři jim předali docela důležité informace.

Celé vyjádření Andreje Babiše:

Čau lidi, řešíme teď na farmě strašné dilema ?? Dostali jsme se ženou před rokem páreček pávů jako svatební dar. Ale jsou chudáci zavření v kleci. Tak bych je už rád pustil ven. Vím, že na Konopišti se normálně prochází mezi lidmi, ale zase známý mi říkal, že u nich jeden sameček dokloval hostům auta, protože se viděl v odraze a myslel si, že mu přišla konkurence ?? Taky jsou prý schopní pěkně zadělat trávu. Takže prosím vás, kdo máte s pávy zkušenosti nebo aspoň nějakou knížku o nich, napište mi do komentáře ??

Naše výjezdy po krajích mají takový úspěch, že kolem nich vznikají fórky. Třeba několik Brňáků udělalo anketu, co všechno by ještě po naší vládě chtěli. Z těch jejich dvaceti požadavků mě zaujalo hlavně metro v Brně do tří let (můj oblíbený komentátor Jindřich Šídlo to dokonce silně prožíval na Twitteru, když na tenhle nápad přišla řeč), každou středu lízátka zdarma, mír ve světě, nové kolo, ale hlavně koblihy s malinovou příchutí. No nevím, meruňková je klasika ?? Asi bych u ní zůstal. Je vidět, jak se z té naší koblihy stal obří symbol. I když teda už druhý rok místo ní rozdávám knížku. Rozebrali jste si jí 300 tisíc kousků, a přesto pořád spousta lidí myslí na koblihu - hlavně ti, co nás nemají rádi. Já je chápu. Knihu by museli číst ??

Ale teď vážně. Chtěl bych vám hned takhle ze začátku napsat něco o našem zdravotnictví. Hlavně sestřičky by to mohlo zajímat. Během výjezdů jsem byl už v tolika nemocnicích a mluvil s tolika zdravotními sestrami, doktory i pomocným personálem, že jsem, dovolím si říct, pochopil problémy našeho zdravotnictví líp, než kterýkoli z mých předchůdců. Určitě pamatujete, jak jsem jako ministr financí volal, aby konečně zdravotnictví začalo fungovat transparentně.

Za posledních 5 let včetně roku 2018 nateklo do zdravotnictví o 65 miliard víc a platy od roku 2015 vzrostly o třicet procent. Vím, pro sestry a zdravotnický personál to je pořád málo. Navíc slýchám, že ne všechny peníze k nim dorazily ?? Do toho mezi krajskými a fakultními nemocnicemi probíhá boj o sestřičky a občas i o lékaře - prostě systém požírá sám sebe. Musíme ho změnit a narovnat.

Náš ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odvádí dobrou práci, ale je ve funkci teprve 140 dní. Určitě zvýšíme platy a narovnáme tarify sestřičkám. Bude ale trvat několik let, než se nám podaří české zdravotnictví vyléčit od ošklivých nemocí, kterými se nakazilo za našich předchůdců ?? Od vzniku samostatného státu, zdravotnictví nikdo neřídil, pokud teda nepočítáme tu šedou eminenci, o které píše i Evropská komise ve své zprávě o korupci v EU za rok 2013.

Tohle všechno jsem řekl na schůzce s Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče. Byl to klasický odborářský sjezd: plno lidí z praxe, nebyl tam management z nemocnic. I atmosféra byla skoro revoluční - výkřiky, potlesky, výměny názorů natvrdo a do očí. Toho si fakt cením. I když jsme to schytali za naše předchůdce a za věci, které jsme nezpůsobili.

Připravujeme rozpočet na příští rok a zdravotnictví je jedna z našich priorit. A samozřejmě i školství. Chceme dát peníze cíleně na lékařské fakulty, aby se nestávalo, že studenti udělají zkoušky, ale stejně je nevezmou kvůli nedostatku pedagogů.

Chodí mi dotazy, kolik že vlastně ty naše výjezdy stojí a hlavně, jestli stojí za to. Naposledy se mě na to zeptala paní redaktorka z rádia. Tak jsem jí řekl, že jsem šetřivý člověk. Šetřil jsem jako zaměstnanec, jako podnikatel a teď šetřím peníze daňových poplatníků. No, myslím, že to každý ví a hlavně lidi, co se mnou pracujou. Ještě v Agrofertu mě kolegové znali jako někoho, kdo po nich chodí zhasínat v kanclu, aby se neplýtvalo ?? Dělal jsem to i jako ministr financí. Stejně hlídám i výdaje během výjezdů naší vlády. Prostě žiju tak, abych přinášel hmatatelné výsledky. A taky spořil peníze nás všech občanů České republiky. Co všechno jsem řekl paní redaktorce, to najdete v jejím článku, házím ho do komentáře sem dolů.

Když jsme u těch úspor, nezavislá komise ministerstva vnitra vybrala minulý týden nového ředitele České pošty. Za našich předchůdců tenhle job dostávali straničtí kamarádi “za zásluhy,” respektive tam byli nominovaní, aby je někdo řídil z pozadí. Výsledek? Firma, která svoje zákazníky neuvěřitelně štve a svoje zaměstnance blbě platí. Ztratila trh a je v rozkladu.

No, takže jsme to udělali, jak jsem zvyklý já. Vyhlásili jsme otevřené výběrové řízení a požadovali toho nejlepšího manažera s nejlepší vizí. Přihlásilo se 19 kandidátů, 13 z nich splnilo podmínky. Během ústního pohovoru se ukázalo, že 6 z nich je skvělých. No a nakonec vyhrál Roman Knap, dosavadní ředitel firmy SAP v Česku a na Slovensku ?? Dokázal obstát v neskutečně složitém byznysu a má jasné plány, jak České poště pomoct. Tak uvidíme, jak ten náročný úkol zvládne, dozorčí rada je plná politických nominantů a je potřeba ji zeštíhlit. Dát poštu do pořádku si vyžádá léta.

Jo a mimochodem, jak jste strávili První máj? Já jsem si ho užil ?? Nedaleko od nás v Benešově měli jarmark se vším, co k němu patří. Chodím tam už třetí rok za sebou, vždycky od 9 ráno. Koupil jsem si pár malovaných hrníčků a taky si zase po čase procvičil čepování piva. Točil jsem dvě hodiny ????Krásné počasí, super lidi, plné náměstí a tuna selfíček. Potom jsem odjel do Průhonic debatovat s lidmi na náměstí a líbat se se ženou pod třešní ??

To hlavní se ale tenhle týden odehrávalo na Jižní Moravě. Nasedli jsme s ministry 5:50 ráno do vlaku směr Brno. Pokaždé, když vlak přibržďoval, začala v kupé neskutečně smrdět spálenina, takže úplná pohoda to nebyla. Vlastně jsme chvíli mysleli, že nás chtějí otrávit ?? Ale aspoň jsme neměli zpoždění.

Kolegové Alena Schillerová a Robert Plaga jsou Brňáci, takže ti nás čekali už na nástupišti. A s nimi krojovaní kluci a holky s chlebem a solí a víte, co ještě… Ano, slivovice.

Ono to brněnské nádraží, na kterém jsme vystoupili, je takový místní symbol. Už 94 let se ve městě lidi přou, jestli se má nebo nemá odsunout z centra. Udělali k tomu dvě referenda, žádné ale neplatilo, protože nepřišlo dost lidí. Sami Brňáci si z toho začali dělat srandu. Klasika. Teď to ale vypadá, že se našla shoda a nádraží se posune o 600 metrů. Denně tudy projde až 60 tisíc lidí a místo, na kterém stojí teď, je fakt stísněné. Mají už všechna povolení a můžou začít stavět.

Akorát teda ta cena.

Když mi řekli částku 46 miliard, dost jsem se zarazil ?? Vemte si, že teď plánujeme opravit 60 nádraží po celé zemi, včetně Havířova a Kolína, a vyjde to celkem na šest miliard… Určitě se na to Brno podíváme detailněji. Aby se z toho nakonec nevyklubal podobný případ jako byly ostravské laguny…

Ale zase musím říct jednu super věc: ještě než jsme přijeli, poslala Rada kraje dotazník starostům 672 měst a vesnic, do čeho všeho potřebují investovat. Z nich se jich 238 zapojilo. Nám pak dali do ruky seznam rozvojových projektů za 35 miliard korun. Bylo by fajn, kdyby to tak udělali ve všech krajích ?? Jako vláda nemůžeme být všude a tohle nám pomůže při tvorbě našeho investičního plánu: kde přesně máme investovat do kulturního domu, hřiště, cyklostezky, kde naopak víc do bezpečnosti, domovů důchodců nebo třeba vysokorychlostního internetu.

Fotku paní Zuzany Divišové ze Šumperka jste asi viděli. Je to šestá výherkyně v naší účtenkové loterii, která vyhrála milion korun. Jediné, co pro to musela udělat, bylo zaregistrovat svoji účtenku z Alberta tady www.uctenkovka.cz. A je první, co souhlasila, že se nechá vyfotit a nevadilo jí zveřejnit svoje jméno. Toho si vážím a přeju jí, že se na ní usmálo štěstí. Mimochodem, její vítězný nákup stál 300 korun ?? Zkuste to i vy. Každý měsíc se vyhrává milion korun, auto a další ceny. Svoje štěstí zkouší měsíčně už 600 tisíc lidí.

Hodně míst, kde jsme byli a bavili se, jak může naše vláda pomoct, jsem už sem dával: základku Štolcova pro děti s autismem, brněnskou konzervatoř, městečko Miroslav, kde chtějí postavit domov pro seniory s pokročilou demencí - to je hrozně potřebná věc. Péče o klienty je náročná a lůžek v kraji je málo. V nedaleké škole právě končilo vyučování, děcka mě tam úplně obsypala a strhlo se další pásmo selfíček. Taky jsme se podívali do chráněného bydlení Mikulov, kde mimochodem pěstují vlastní zeleninu i hroznové víno. Prostě Morava.

V každém kraji se jdeme samozřejmě podívat, kde vázne doprava. Jižní Morava je “proslulá” tím, že nemá spojení na Vídeň. Spousta z vás tu děsnou sérii okresek a kruháčů směrem na hlavní město Rakouska zažila. A na mnoho z nás to čeká v červenci znova - až se budeme snažil dostat v koloně do Chorvatska ?? A víte na čem dálnice D52 vázne? Jde, dámy a pánové, o 800 metrů, kde dálnice přechází Novomlýnské nádrže. Tam je sice silnice 1. třídy na dnešním náspu, ale údajně se z něj podle ochránců přírody stal unikátní biotop ?? Podle naší zkušenosti bude trvat vyřešení tohohle problému léta.

Takže jsem navrhl, aby stát začal stavět už teď tu část, která do chráněného území nezasahuje a v průběhu přípravy ostatních častí vyřešíme i tento úsek, technické řešení máme. Ať už se to konečně hne! Šli jsme se podívat i na obchvat Břeclavi, který se řeší 24 let. Dobrá zpráva je, že územní rozhodnutí dostaneme tento měsíc a stavět bychom měli začít v příštím roce ?

No a protože hned nedaleko jsou Valtice, přijali jsme pozvání do Salonu vín na zámku. Den byl u konce a víno neskutečné ?? K němu cimbálovka, dokonce se daly do zpěvu naše ministryně Alena Schillerová, Klára Dostálová, Richard Brabec a samozřejmě ministr kultury Ilja Šmíd ??

Žádná pařba to samozřejmě nebyla, hned další den ráno už jsme zase byli v terénu. Fotky z nemocnice Vyškov jsem sem dával, stejně i Šlapanice, kde jsem ještě jako ministr financí pomáhal se sanací dehtového jezera. Zpátky v Brně jsme probírali s primátorem Petrem Vokřálem stavbu nové atletické haly Campus za celkem 640 milionů korun. Podílí se na tom stát, kraj i město. Konečně bude mít tohle naše druhé největší město v republice zázemí pro špičkové atlety a ti nebudou muset jezdit do Prahy nebo zahraničí.

Jako vždycky to bylo hrozně natřískané, abychom stihli co nejvíc věcí: parkovací dům u Fakultní nemocnice, Pavilon Anthropos, volnočasový areál Pisárky. Primátor nám taky ukázal krásnou, ale bohužel zatím zdevastovanou sokolovnu z roku 1895. Sloužila nejdřív jako střelnice, byla tu i studentská hospoda, teď ji chce město opravit a využít na cvičení rodin s dětmi a pro různé volnočasové spolky ??‍??‍??‍??

Nemůžu vynechat Janáčkovo kulturní centrum, díky kterému by Brno mělo konečně důstojný koncertní sál pro 1300 diváků. Teď, když chce člověk v Brně na filharmonii, tak častokrát ani nesežene lístky, jak malou mají kapacitu. Do projektu jsou zapojení světově proslulí architekti Nagata Acoustic America, Konior Studio a další. Vlastně, když si to člověk vezme, tak v Česku nikdo nový velký sál nepostavil už 100 let. Je to ale velká investice - 1,5 miliardy.

Pomalu jsme na čtvrté stránce a ještě jsem se nedostal k tomu hlavnímu! Jasně, STADION KOMETY! ??

Vím, píšu o tom často, ale je to moje srdcovka. Děláme všechno proto, aby zbrusu nová multifunkční hala vyrostla nejpozději do roku 2023. Bude to stejně velká investice jako koncertní sál. Bohužel hala nemůže stát za Lužánkami, kde bychom si ji všichni přáli, protože se město ani po několika letech nedohodlo se soukromým majitelem pozemků. Takže se postaví tam, kde teď stojí velodrom.

Ale to neznamená, že Brno přijde o cyklistický ovál. Nový vyroste na jihu města ve sportovní zóně na Hněvkovského. Tam se krásně napojí na blízkou cyklostezku ?? Bude to pro všechny mnohem pohodlnější a hlavně bezpečnější než jezdit centrem jako doposud. Je to super plán, Brno si zaslouží špičkové zázemí pro hokej i cyklistiku.

Je skvělé, že Brňáci mají připraveno tolik projektů. Hrozně jim fandím.

Samozřejmě i na jižní Moravě jsme měli setkání se starosty. Přišlo jich asi sto. Byli hodně aktivní a pro mě i všechny naše ministry to bylo velmi užitečné je slyšet. A myslím, že i my jsme jim předali docela důležité informace ??

 

A s tím se s vámi loučím. Užijte si krásnou neděli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…