Andrej Babiš: Kalousek páchnul už ve dvanáct

21.05.2015 14:08

Ostrá kritika na hlavu předsedy poslaneckého klubu TOP 09, bývalého ministra financí Miroslava Kalouska, se za jeho včerejší vystoupení ve sněmovně snesla z úst stávajícího ministra financí Andreje Babiše. Ten Kalouska obvinil ze lží a z toho, že byl včera ve Sněmovně už v poledne opilý. Krátce po Babišově vystoupení předstoupil před novináře také Kalousek a na některá tvrzení ministra financí reagoval.

Andrej Babiš: Kalousek páchnul už ve dvanáct
Foto: Jakub Sobek
Popisek: Miroslav Kalousek u obrazu Kunda z Lán s jeho autorem Karlem Švugerem

Babiš především odmítl Kalouskova slova o tom, že dotace na biopaliva pomáhají Agrofertu, jehož je Babiš majitelem. Podle Babiše podpora biopaliv pomáhá přepravcům. Pokud nebude navrhované daňové zvýhodnění biopaliv schváleno, podle nařízení EU bude nutno zvýšit procento biopaliv, které se povinně do pohonných hmot přimíchává.

Kalouskovi by se mělo dávat ve Sněmovně „dýchnout“

Babiš několikrát zopakoval tvrzení, že včera ve Sněmovně byl Kalousek už v poledne opilý a také že opakovaně lhal. Navrhl proto, aby se Kalouskovi před jeho vystoupeními ve Sněmovně dávalo „dýchnout“, aby se zjistilo, zda je pod vlivem alkoholu.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek poukázal na to, kam prý „naši zemi dostala vláda ODS a TOP09,“ kterou označil za korupční vládu. „Tunelovala naši zemi. Kalousek byl neformálním premiérem naší země, který všechno řídil,“ řekl s tím, že je dobře, že „vláda Kraďouska, pardon Kalouska, skončila“.

Lidé vědí, co je Kalousek zač. Padáky, mrtvoly, pandury

Podle Faltýnka nemá smysl se dávat s prvním místopředsedou TOP09 do diskuse, protože „veřejnost ví, co je zač Kalousek. Mohl bych jmenovat kauzy, padáky, mrtvoly, pandury...“

Návrh na vyslovení nedůvěry vládě „ze strany bývalé korupční vlády“ je podle Faltýnka obstrukcí, která má sloužit tomu, aby současná vláda nemohla „napravovat chyby minulé vlády“.

Babiš: Nelžu, nekradu, dělám pro lidi

Babiš argumentoval, že se mu loni poprvé od roku 1997 podařilo snížit ne úroky, ale celkovou výši státního dluhu. Pochválil se, že česká vláda je „lídr daňové agendy v Evropě“. „Předkládáme zákony, jako třeba o prokazování o původu majetku. Nakupujeme ekologické zakázky za půlku, mám všechny smlouvy na webu, nelžu, nekradu, dělám pro lidi,“ prohlásil evidentně naštvaný Babiš.

Faltýnek podotkl, že je logické, že systém, který se tu budoval mnoho let, se nyní brání změnám.

Kalousek nás sprostě urážel

V reakci na novinářský dotaz se pak znovu opřel do předsedy poslaneckého klubu TOP 09: „Kalousek páchnul už ve dvanáct, on je opilý permanentně. Sprostě nás urážel, že korumpujeme koaliční strany, to možná dělal on,“ uvedl Babiš s tím, že se nebojí, že za to, že označil Kalouska za opilého, dostane pokutu.

Kalousek omluvu po Babišovi chtít nebude. Za podobné výroky ji ale po Rathovi před pěti lety chtěl

Sám Kalousek uspořádal vlastní tiskovku jen krátce poté, co skončilo Babišovo setkání s novináři. Odmítl, že by ohledně podpory biopaliv lhal. Argumentoval tím, že když se podpoří produkce biopaliv dotací, kterou využije ten, kdo biopaliva nakupuje, tak jde o podporu produkce. „Bez této podpory by to producent neprodal,“ podotkl a poukázal na to, že na trhu producentů biopaliv má Agrofert podíl 60 %.

Odmítl také, že byl včera opilý. Argumentoval tím, že byl včera celý den před kamerami. Přes den ve Sněmovně, večer měl rozhovor na Radiožurnálu a v Událostech, komentářích. „Ze záznamu si kdokoliv může ověřit, zda je to pravda,“ řekl a poznamenal k tomu, že „kde chybí argumenty, nastupují sprosté pomluvy“.

Ovšem na otázku, zda bude požadovat za nařčení z opilosti omluvu a odškodnění, když za podobný výrok na Kalouskovu adresu musel David Rath v roce 2010 zaplatit pokutu deset tisíc, odpověděl Kalousek vyhýbavě. „Pánové lžou tak často, že odkážu na videozáznamy ze Sněmovny, z rozhlasu, z televize,“ uvedl Kalousek pouze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…