Andrej Babiš: Ne vyšší sazbě za státního pojištěnce. Stejně by se ty peníze někde ztratily

15.06.2015 11:21

Andrej Babiš odmítl požadavek ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), aby stát poslal do zdravotnictví 4,2 miliardy korun navíc navýšením plateb za takzvané státní pojištěnce, tedy například za důchodce, děti a rodiče na mateřské. Němeček tvrdil, že peníze, které by takto získaly zdravotní pojišťovny navíc, by umožnily zvýšení platů lékařům a zdravotním sestrám. Ministr financí svůj odmítavý postoj ale zdůvodňuje tím, že peníze by zmizely v netransparentním systému.

Andrej Babiš: Ne vyšší sazbě za státního pojištěnce. Stejně by se ty peníze někde ztratily
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš na besedě s občany v Pardubicích

Ministr Němeček poslal vládě návrh, aby stát zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce posílal měsíčně 904 korun místo dosavadních 845 korun, což by stát vyšlo na více než 4 miliardy korun. To by prý umožnilo zvýšení platů lékařů a zdravotních sester.

„Když navýšíme důchody, dostanou to důchodci, když navýšíme státní pojištěnce, peníze bohužel nepřistávají u lékařů, sestřiček. Zmizí někde v netransparentním systému, který je neefektivní, nehospodárný, a proto já to odmítám,“ řekl serveru Babiš.

Místo toho nabízí, že by stát mohl platby za státní pojištěnce navýšit o jedno procento, což představuje 600 milionů korun oproti současnému objemu peněz, které zatím platí. „Dal jsem návrh na jedno procento ve vazbě na to, že zdravotní pojišťovny zapojí své likvidity do státní pokladny,“ řekl šéf ANO.

Němeček za sebe na jednání vlády poslal náměstka Josefa Vymazala. Ten snahu o zvýšení platů lékařů zdůvodňoval tím, že podle nejnovějších statistik z Česka odchází až dvacet procent lékařů. Na dotaz, jak by Ministerstvo zdravotnictví garantovalo, že peníze, které požaduje, by šly opravdu na platy a neskončily jinde, Vymazal nepřímo přiznal, že Babiš měl pravdu, když řekl: „Ministerstvo zdravotnictví přímo dosáhne pouze asi na jednu třetinu zdravotnických zařízení. Vůbec nestačí do systému jen ty peníze nalít. Muselo by se garantovat nějakým dalším legislativním opatřením, že peníze půjdou doopravdy na platy a v systému se nerozplynou.“

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…