Andrej Babiš: Nebojte se, náš stát jen tak nezkolabuje. Já totiž odmítám uprchlíky

30.08.2016 14:49

Ministr financí a šéf hnutí ANO 2011 Andrej Babiš odpovídal na svém profilu na ParlamentníchListech.cz na dotazy čtenářů. Ty zajímaly jeho názory na zvýšení poplatků za vodu, jeho sliby o snížení počtu úředníků ve vládě i budoucnost sociálního systému v zemi zaplavené migranty.

Andrej Babiš: Nebojte se, náš stát jen tak nezkolabuje. Já totiž odmítám uprchlíky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vicepremiér, ministr financí Andrej Babiš

„Dobrý den, volila jsem vás proto, že jste řekl, že budete stát vést jako firmu. Máte taky tolik úředníků ve vašich firmách?“ ptala se Babiše paní Linhartová a zpochybňovala jeho volební sliby. „Nevytváříte tak umělou zaměstnanost?

„Od začátku svého působení v politice se snažím všechny přesvědčit, že ‚řídit stát jako firmu‘ je správné heslo,“ odpověděl ministr financí a zdůraznil, že veřejný sektor je na tom v rámci personálních zdrojů výrazně hůře než ten soukromý, protože je v mnohém limitován. „I přes komplikovanou situaci, kdy veřejný sektor špatně shání kvalitní lidi a ještě hůře si je udržuje a motivuje, tak se snažím jako ministr financí dbát na ekonomickou stránku věci a zamezit neodůvodněným nárůstům v počtu nových zaměstnanců,“ dodal Babiš s tím, že chce prosazovat takové zákony, aby „motivoval jednotlivé úřady s volnými místy a kapacitou lépe hospodařit“.

Paní Markéta Jandísková chtěla po Babišovi vědět, zda má náš sociální systém nějakou právní ochranu v případě, „že sem přijde x desítek tisíc matek s dětmi – azylanti – a stát najednou zjistí, že zkolaboval“. Navrhla, že by měl sociální systém fungovat pouze pro občany ČR. Dotázala se však ministra financí i na situaci kolem Velké Británie a Francie a jejich snah odstoupit od Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. „Jsem znechucena, v poslední době se prosazují perverznosti, manželství lesbiček a gayů a následná adopce dětí, otevřená podpora menšin na úkor většiny,“ poznamenala a dodala, že Česko prosazuje „morálně zvrácené zákony“ a že bychom si měli vzít příklad z Ruska a Číny, kde „opravdové rodinné hodnoty“ stále žijí. Zmínila také, že uprchlíci jsou podle ní „potenciální hrozbou“ občanům země, kam přijdou.

„Pokud by migrace pracovníků a dalších osob negativně ovlivňovala práva na sociální dávky, mohlo by dojít ke snížení zájmu pobývat mimo území jejich státu,“ poznamenal Babiš v obšírné stati na téma volného pohybu uvnitř Evropské unie. Vzhledem k tomu, že smlouva o sociálním zabezpečení existuje v nadnárodní úrovni, nelze zavést pravidlo, že by se vztahovalo pouze na občany ČR. „Ale nebojte se, náš stát nemůže jen tak zkolabovat. Mimo jiné i proto, že trvám na tom, co už dlouhodobě říkám, že v ČR uprchlíky nechceme,“ ujišťoval Babiš Jandískovou.

„Je pravda, že po útocích v listopadu 2015 zvažovala i Francie dočasné odstoupení od určitých částí smlouvy,“ poznamenal Babiš s tím, že v Británii k tomu nakonec zřejmě nedojde. „Česká republika žádné podobné kroky nechystá,“ dodal a vyjádřil se i k podezření o zvrácených zákonech.

„Nevím, o jakých morálně zvrácených zákonech mluvíte, ale nepřipadá mi normální, aby stát cíleně pronásledoval například sexuální nebo náboženské menšiny, tak jako se to děje v Rusku, nebo aby stát nutil své občany k politice jednoho dítěte, která vedla k preferenci chlapečků na úkor holčiček,“ připomněl Babiš situaci v Číně. Podle něj není migrační krize důvodem k tomu, abychom upouštěli od „tolerance a respektování nejrůznějších svobod. Musíme je chránit a bránit, ale rozhodně nesouhlasím s tím, že bychom je měli potlačovat nebo perzekvovat“.

1ANDY se dotázal Babiše na to, zda souhlasí s novelou zákona o zdražení vody. Poznamenal, že jsme v současnosti na „úrovni hygienického minima“, jak lidé šetří vodou. „Další zdražování vody už je naprosto nepřípustné a protilidské!!!

„Ministerstvo životního prostředí dle dnešní tiskové zprávy oznámilo stažení novely vodního zákona, jejíž součástí byl i návrh na zvýšení poplatku za odběr podzemní vody a poplatků za vypouštění odpadních vod a další chemizaci,“ odpověděl Babiš s tím, že stejně přesto může dojít ke zvýšení poplatků za odběr vody povrchové. Dodal, že cena vody je jedním z hlavních témat ministerstva financí a že jí věnuje velkou pozornost. „Takže jak to říká pan ministr Brabec, voda nezdraží, tedy rozhodně ne kvůli ochraně podzemní vody a snížení znečištění vodních toků, a poplatky za vodu nezvedneme,“ shrnul Babiš svou odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…