Andrej Babiš a jeho vetřelci. Břitké zhodnocení končícího roku

31.12.2013 14:46

S blížícím se novým rokem se mnozí zamýšlejí nad tím odcházejícím, jaký byl a co s sebou přinesl. Patří mezi ně i novinář, dramatik a spisovatel Karel Hvížďala, který ve svém komentáři pro Český rozhlas označil za největší překvapení roku 2013 šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Andrej Babiš a jeho vetřelci. Břitké zhodnocení končícího roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Hnutí ANO v podzimních volbách ukázalo, že je druhou nejsilnější stranou v Česku, hned po ČSSD. Babiš několikrát prohlásil, že chce stát řídit jako firmu. Takový výrok ale Hvížďala zpochybňuje.

Tvrdí totiž, že představitelé jeho hnutí vstoupili do politiky nejčastěji proto, že vrchol své dosavadní kariéry měli za sebou a hledali další uplatnění na novém jevišti. „Jejich ambice budou proto s největší pravděpodobností různé a sladit takový tým nelze nikdy vertikální hierarchizací, jak byl na to pan Babiš zvyklý v Agrofertu, ale pouze horizontální empatií, s čímž nemá žádnou zkušenost, protože ve svých firmách mohl každého vyměnit. To v politice nejde,“ myslí si.

Druhé a podle jeho názoru neméně těžké úskalí spočívá prý i v samotné vládní koalici. Podnikatelský pravicový subjekt, za jaký se ANO považuje, je podle jeho názoru velmi těžké skloubit se zájmy sociálních demokratů, jak už ukázal spor ohledně daňové politiky.

Celý text ZDE

ANO ztratí své voliče

„A připočteme-li k tomu restituce, které jsou prioritní pro lidovce, nástrah, které bude muset pan Babiš řešit, je ještě víc. A s vyhrožováním lidovcům se nedá dlouho hrát, protože pak by se musel pan Babiš se sociálními demokraty nechat podporovat ve sněmovně od zdiskreditovaných komunistů a populistického Okamury, který navrhoval vystěhovat Romy do svého státu, a tím by ztratil velkou část elektorátu svých voličů,“ varuje Hvížďala.

Past podle jeho slov sklapne, ať už se ANO bude více vyhraňovat, či naopak bude přistupovat ke kompromisům. Voliče tak prý ztratí v každém případě. „Naděje na skutečnou změnu by mohla být snad jen v tom, že zatím babišovce v Parlamentu berou za vetřelce a prý je skoro nikdo ani nezdraví: V tom by mohl být příslib, že na falešné hry by nemuseli přistoupit. Zatím to ale s každým novým subjektem dopadlo opačně,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…