Andrej Babiš napsal do svých novin, jak to myslí se zabavováním majetku. A vyhuboval novinářům

05.08.2014 9:27

Ministr financí Andrej Babiš využil možnosti napsat na názorovou stranu deníku Lidové noviny, který vlastní. Polemizuje s tvrzením deníku Právo, který napsal, že Babišovi úředníci se chystají zavádět „daň ze životního stylu“. Podle ministra novináři nepochopili skutečný obsah analýzy, která neuvažuje o žádné nové dani, pouze řeší, jak získat zpátky nelegálně nabytý majetek.

Andrej Babiš napsal do svých novin, jak to myslí se zabavováním majetku. A vyhuboval novinářům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Tato analýza podle Babiše vychází z programového prohlášení vlády, které obsahuje závazek přijmout opatření, jež umožní žádat prokázání původu majetku, a pokud prokázáno nebude, hledat cesty k jeho zdanění, případně dokonce zabavení.

Kdyby se podle něj novináři na ministerstvu zeptali, rychle by se dozvěděli, že se nechystá žádná nová daň, pouze se hledají efektivnější nástroje ke zdanění nepoctivých příjmů. Jenže toho podle něj novináři nejsou schopni. Zejména se Babiš posmívá úvodníkáři magazínu Reflex, podle kterého ministerstvo chce zkoumat, zda si někdo nežije nad poměry. „Osobně je mi jedno, zda si někdo žije nad poměry. Není mi ale jedno, když někdo krade,“ vzkazuje ministr.

Ministerstvo se podle něj přiklání k „mírnějšímu“ (například ve srovnání s Francií) řešení, kdy by bylo pouze přeneseno důkazní břemeno na poplatníka, který by v případě dotazu musel prokázat, že si svůj majetek pořídil z řádných a zdaněných příjmů. Navíc bude stanovena hranice, od které bude tento postup možný, takže se prý drtivé většiny poplatníků vůbec nedotkne.

„Babiš opravdu nepřipravuje nic, co by šikanovalo poctivé podnikatele, kteří si na své majetky poctivě vydělali. Nejsem sám proti sobě,“ uzavírá Babiš s tím, že užívání luxusu rozhodně stíhat nehodlá. Jediné, co stíhat hodlá, jsou prý zlodějny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…