Andrej Babiš otevřeně: Volil jsem ODS. Chci být jedině ministr financí

13.09.2013 9:02

Podnikatel Andrej Babiš jde se svým hnutím ANO naplno do volebního boje. Zemi zaplavily reklamní billboardy s tvářemi jeho projektu a hnutí představilo svůj volební program. Babiš rozhodně nehodlá zvyšovat daně, ale chce dohlížet na vybírání DPH. Soustředit se chce také na trh s potravinami, kde léta úspěšně podniká.

Andrej Babiš otevřeně: Volil jsem ODS. Chci být jedině ministr financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adrej Babiš bude kandidovat v Praze

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Jedním z bodů programu hnutí ANO je výběr DPH. Andrej Babiš už má také promyšleno, jak na to. "To je jednoduché. Když jsem četl, že v některých městských částech Prahy chodí daňová kontrola jednou za 320 let a ve Voticích jednou za dva roky, tak kdybych byl ministr financí, řekl bych: Podívejte se, kolik firem se tam přestěhovalo za posledních 10 let, a vezměte tam 200 nových kontrolorů," popsal Babiš své řešení v rozhovoru pro deník MF Dnes.

Není prý diktátor

Na sněmu strany byli zvoleni místopředsedové, ale Babiš si je posléze zavolal a dotyční sami rezignovali. Podnikatel ale odmítá, že by to vyjadřovalo nějaké diktátorské sklony, jak řekla bývalá místopředsedkyně Hana Greplová. "Oni nebyli demokraticky zvoleni. Ty lidi tam někdo řídil SMS zprávami, ten člověk nabízel posty výměnou za změnu stanov a tak dále," vysvětlil Babiš.

Greplová podle něj byla zneužita kmotry. "My jsme schvalovali ty kandidátky jako výbor, já do toho vůbec nezasahoval," brání se šéf hnutí ANO.

Jedna z programových tezí hnutí se soustředí i na byznys, ve kterém je Babiš léta jako doma, tedy na potraviny. Říká se tam o zastavení dovozu nekvalitních potravin ze zahraničí, což by Babišovu podnikání jen pomohlo. Předseda hnutí ale odmítá takovou formulaci, ostatně prý neví, kdo by měl moc zastavit dovoz z Evropské unie.

Vezme jedině post ministra

Pokud by hnutí mělo většinu nebo bylo v pozici, že bez něj nikdo většinu nezíská, Babiš garantuje, že nikdo z jeho představitelů nebude ministrem zemědělství. "Podle mě to Toman dělá skvěle, když říká: 'Zastavme dovoz levných potravin'," dodává podnikatel.

Pokud by se osobně dostal do vlády, chce zastávat jedině post ministra financí. "Ten rozhoduje po penězích. Rozpočet bych dělal úplně jinak, podíval bych se, na čem kradou," říká člověk, který prosazuje řízení státu, jako by to byla firma. Demokratické řízení ale uznává. "Tak my si prostě počkáme a za čtyři roky, kdy budeme pracovat pro lidi, ty volby vyhrajeme," věří Babiš.

Není všechno korupce

Svůj vztah s expremiérem Stanislavem Grossem rozhodně nepovažuje za nadstandardní. Na otázku, jak by jej charakterizoval, odpovídá: "Stejně jako k Nečasovi, Kalouskovi a ostatním. Já jsem vždycky volil ODS. Jenže ta ODS, co tam nastoupili Dalík a Janoušek, to je historicky katastrofa," říká.

V roce 2010 se mu podařilo - prý po telefonu - zařídit, aby sněmovna na schůzi odhlasovala zákon o ovzduší, který Babišovi zachránil investici s biopalivy. "Proč bych politikům nemohl volat? Vždyť jsou to moji zaměstnanci. Zvolili jsme si je ve volbách," nechápe Babiš, v čem by mohl být problém.

"My jsme volali Kalouskovi a já nevím, komu dalšímu, dělala to hlavně agrární komora. Proč bych se toho nezúčastnil? Co je na tom špatného, volat politikům, to je hned korupce?" ptá se.

Za partnera z kandidujících stran by si dokázal představit KDU-ČSL, kde jsou podle něj slušní lidé. Naopak rozhodně by se prý za současné situace nespojil s ČSSD. "Ne, pokud chce sociální demokracie zvyšovat daně, tak my s nimi nebudeme. To je pro nás základní bariéra," konstatoval Andrej Babiš.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …