Andrej Babiš představil další nápad. Soudci začali ihned protestovat

22.12.2017 20:41

Soudcovská unie nesouhlasí se záměrem vlády Andreje Babiše (ANO), která chce nově upravit kárné řízení se soudci a státními zástupci. Prezidentka unie Daniela Zemanová na dotaz ČTK upozornila, že pravidla se rozsáhle měnila teprve před devíti lety.

Andrej Babiš představil další nápad. Soudci začali ihned protestovat
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Z návrhu vládního programového prohlášení Zemanová naopak ocenila, že přípravu a výběr soudců hodlá kabinet upravit zákonem. Unie státních zástupců k návrhu uvedla, že je prozatím příliš neurčitý a obecný.

V dokumentu, který ministři schválili v pondělí, věnuje vláda oblasti práva a spravedlnosti jednu stranu z dvaatřiceti. Ohledně soudců a státních zástupců píše, že bude „při přísném respektu“ k jejich nezávislosti usilovat o zvyšování kvality jejich činnosti. Mimo jiné zmiňuje změny v kárném řízení.

„Současná právní úprava podle našeho názoru umožňuje efektivní vedení kárného řízení a je účinným kontrolním i represivním nástrojem. V právní úpravě lze nalézt dílčí nedostatky, které je však možné řešit bez problémů změnou současného zákona,“ sdělila Zemanová, která působí u Nejvyššího správního soudu, pod nějž problematika kárných řízení spadá.

Šéfka profesní organizace připomněla, že ministerstvo spravedlnosti zavedlo před devíti lety do kárného řízení zásadní změny – například to, že řízení je pouze jednostupňové a že polovinu členů kárných senátů tvoří jiní právníci než soudci.

„Předpokládáme tedy, že ministerstvo buď otevřeně pojmenuje, v čem spočívají tak závažné nedostatky právní úpravy, kterou před relativně krátkou dobou samo vytvořilo, nebo nebude narušovat stabilitu systému kárného řízení,“ podotkla Zemanová. Doplnila, že podmínkou vzniku dobrého a funkčního zákona je odborná diskuse a zachování všech fází legislativního procesu.

Vláda chce také předložit nový zákon o soudech a soudcích, který „zavede transparentní pravidla pro přípravu, výběr, hodnocení, vzdělávání a kariérní postup soudců“. Norma má zřejmě navázat na vyhlášku a instrukci ministra Roberta Pelikána (ANO), kterými se předsedové krajských soudů budou muset řídit od příštího roku.

„Soudcovská unie podporuje přijetí zákonné úpravy ohledně přípravy a výběru soudců, na tento závažný nedostatek ostatně upozorňujeme dlouhodobě. Podzákonné předpisy, podle kterých ministerstvo hodlá při přípravě a výběru soudců postupovat od ledna 2018, považujeme za formálně nedostatečné a obsahově nesprávné,“ poznamenala Zemanová.

Vláda slibuje také předložení léta diskutovaných nových zákonů o státním zastupitelství a o soudních znalcích, které v minulém volebním období narazily na odpor ve sněmovně. „Znalci a lepší pravidla pro výběr soudců jsou evergreen, ale dokud nebude alespoň návrh zákona, asi není co komentovat,“ uvedl k tomu mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný.

Babišův kabinet dále plánuje dokončit práce na trestním i občanském soudním řádu. Pokračovat chce v pomoci dlužníkům a boji proti korupci, hodlá také lépe chránit spotřebitele. Mezi dalšími prioritami v oblasti justice zmiňuje zavedení elektronického soudního spisu, který má odstranit průtahy v řízeních.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …