Andrej Babiš představil svůj velký plán. Lidé prý musí být pyšní, že tu platí daně

19.03.2014 11:36

Andrej Babiš na tiskové konferenci představil první koncept své reformy daní a celkově veřejných rozpočtů. Záměr reformy lze podle něj shrnout do dvou přikázání: Nebude se plýtvat a podvádět. Hlavním cílem je podle něj dosáhnout toho, aby zde lidé byli pyšní na to, že platí daně.

Andrej Babiš představil svůj velký plán. Lidé prý musí být pyšní, že tu platí daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Tuna jde o čas,“ zahájil Andrej Babiš výklad na téma reformy v oblasti daní. Ta je podle něj nezbytná, ale nikdo neví, jak ji provést a i v rámci koalice se prý názory různí. Babiš sám shrnul svou vizi daňové politiky do jedné věty: „Stát by neměl plýtvat a nemělo by se krást.“ Podle něj jsou oba problémy spojené, protože pokud prý občané stále čtou v novinách, jak se „nahoře“ krade, tak se prý nelze divit, že nemají příliš vůle na tyto zlodějny přispívat.

„Firmy musí být hrdé na to, že tu platí daně,“ vytyčil si ministr smělý cíl. Pak zmínil jakýsi průzkum, ve kterém se nejbohatších Čechů ptali, kolik tu odvádí na daních, a kromě něj a Karla Schwarzenberga prý nikdo neodpověděl.

Kromě úspor ve státní správě je podle něj nezbytné, aby se zkvalitnila kontrola plnění daňových povinností. „Riziko úniku na daních je až 100 miliard,“ uvedl ministr. Podle něj je například nezbytné, aby policie nebo Finančně analytický útvar měly možnost kontrolovat účty, aniž by o tom jejich podezřelý majitel věděl.

Ohledně tempa těchto změn Babiš zmínil, že už pochopil, že ve státní správě nic nejde rychle. „To, co v normálním životě trvá několik týdnů, je tady na léta,“ uvedl.

Ohledně úspor ve výdajích Babiš výslovně zmínil zdravotnictví, kde podle něj zcela netransparentně tečou miliardy. „Jsou tam absolutně neprůhledné toky,“ líčil ministr. Podle něj například bylo chybou, když se Státní úřad pro kontrolu léčiv, mající velkou moc nad distribucí léků, vymkl kontrole Ministerstva financí. Rovněž prý není nadále udržitelné, aby se VZP bránila kontrole státu jako svého zřizovatele s odkazem na obchodní tajemství.

Babiš následně připustil, že prosadit změny ve zdravotnictví může představovat velký problém s ohledem na rozdílný postoj koaliční ČSSD. Ta podle něj nepovažuje transparentnost financování ve zdravotnictví za hlavní prioritu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…