Andrej Babiš se chtěl vzdát poslanecké funkce

15.03.2014 10:54

Nejčtenější deník Blesk zpovídal ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten přiznal, že sněmovnu považuje za žvanírnu, ze které chtěl i odejít. Zároveň si posteskl, že ČSSD je zvyklá dvacet let fungovat v zavedeném systému, který on a jeho hnutí chtějí měnit.

Andrej Babiš se chtěl vzdát poslanecké funkce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Ministr Babiš v rozhovoru pro Blesk přiznal, že mu jeho angažmá v politice a ve vládě vneslo do soukromého života velké změny. Změnilo se prý úplně všechno. „Jsem tady od rána do večera. Rodina si zvyká, že mě teď častěji vidí v televizi. Ale musíme to nějak přežít,“ povzdychl si ministr nad časovou náročností svého úřadu.

Do politiky šel podle svých slov z donucení a zopakoval to i pro deník Blesk. „Mezi mnou a panem Kalouskem je rozdíl. Pan Kalousek šel do politiky proto, aby zbohatnul. Já jsem šel do politiky z donucení. Už jsem se nemohl dívat na to, jak tady politici kradou,“ řekl Babiš na adresu svého předchůdce.

Andrej Babiš se netají tím, že toho chce v politice hodně změnit. Kritizuje mimo jiné zavedenou praxi, že místa v dozorčích radách státních firem si politické strany rozdávají jako trafiky. Jeho kritice neunikli ani koaliční partneři. „ČSSD žije pořád v tom dvacet let zajetém systému, což je vidět třeba v Parlamentu na těch absurdních debatách, že se tam nemá pít, nebo že přestávka by neměla být dvě hodiny, ale míň. Kdyby bylo na mně a hnutí mi to dovolilo, tak bych tam vůbec neseděl,“ popsal svůj postoj Babiš.

Chtěl jsem zůstat pouze v exekutivě

Na překvapený dotaz pak potvrdil, že chtěl svůj mandát složit. „Byl jsem připravený rezignovat na poslance. Chtěl jsem zůstat jen v exekutivě, protože sněmovna ve jménu demokracie je jen velká žvanírna a to mi moc nejde. Poslanecký klub mi to ale zakázal,“ popsal Babiš, proč ve sněmovně jako poslanec nakonec zůstal.

Na debatě okolo pití na půdě dolní komory Andrej Babiš dokazuje, jak byli poslanci doposud odtrženi od reality. Poslanci podle něj až do zákazu používání alkoholu žili v úplně jiném světě než v normálním. „V normálním se na pracovišti nepije,“ říká jednoznačně ministr financí Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…