Andrej Babiš se představil světu: Čeští novináři o mně šíří fake news. Jsem velmi proevropský. Moje firma kvůli mé politice strádá

25.05.2018 19:55

Premiér Andrej Babiš (ANO) se, stejně jako svého času jeho předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD), zúčastnil bezpečnostní konference Globsec v Bratislavě. Při této příležitosti poskytl rozhovor televizi Euronews. Stálo to za to. Přesvědčte se sami.

Andrej Babiš se představil světu: Čeští novináři o mně šíří fake news. Jsem velmi proevropský. Moje firma kvůli mé politice strádá
Foto: Twitter: Bára Peterová
Popisek: Premiér Babiš tančí se svými ministryněmi

Televize Euronews představila Babiše jako populistického politika-miliardáře, který má po svém boku krásnou mladší manželku. Zaznělo také přirovnání ke 45. prezidentovi USA Donaldu Trumpovi. Toto přirovnání Babiše pořádně naštvalo. Rozhovor s Babišem vedl Gábor Tanács. Český premiér ho hned v úvodu požádal, aby nečetl „fake news“.

„Nečtěte fake news,“ požádal Babiš moderátora. „Je to spousta lží, které o mě šíří někteří zvláštní novináři v České republice,“ pokračoval předseda vlády. S Trumpem má prý společnou jedinou věc. Oba jsou bohatí. Ale to je všechno. „Ale věřte mi, když jsem začal s politikou, tak se českému státu začalo dařit lépe, ale moje firma strádá,“ sdělil také moderátorovi.

Jeho vláda je prý vůbec tou nejlepší vládou, protože jde o menšinový kabinet. „Ministři jsou samozřejmě nominováni mnou,“ zdůraznil předseda vlády. „Já pracuji osmnáct hodin denně. Pracuji i o nedělích. Pracuji víc, než pro svou firmu. Problém ale je, že stát není firma,“ zaznělo z úst českého premiéra.

Následně odmítl, že by byl protievropským politikem. Je to prý přesně obráceně. Prý je proevropským politikem. Prý ctí čtyři základní svobody EU, které garantují pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu. Současně tak mu jde o to, aby členské státy EU získaly silnější vliv – na úkor Evropské komise. Podstatně efektivněji by měla EU rozhodovat v otázkách řešení uprchlické krize. „Byla chyba, že komise přijala v roce 2014 systém kvót. A dnes jsme v roce 2018 a problém nelegální migrace jsme stále nevyřešili,“ zlobil se Babiš.

Pokud by se stalo, že západní státy EU přece jen definitivně prosadí systém kvót na přerozdělování migrantů, podle Babiše to bude další velká chyba. „Země V4 odmítají kvóty,“ zdůraznil šéf českého kabinetu s tím, že Polsko, Česko, Slovensko a Maďarsko zastupují celkem 65 milionů lidí a mají společné zájmy v oblasti zemědělství nebo v oblasti rozpočtu EU na další období. Země V4 jsou prý připraveny diskutovat o podobě rozpočtu, ale odmítají jakékoli škrty. Babiš by prý rád měl mnohem větší vliv na to, kam peníze půjdou, neboť si je vědom toho, že přijde doba, kdy rozdíl mezi množstvím peněz, které odevzdáme a které dostaneme, nebude tak velký.

Omítání systému kvót ale podle Babiše neznamená, že by Česko nechtělo být solidární se svými partnery v EU. „Jsme připravení projevit naši solidaritu. Můžeme poslat peníze, můžeme poskytnout vojáky, to by nebyl problém. Ale otázku migrace musíme řešit za hranicemi Evropy,“ zdůraznil Babiš. Má prý na mysli např. zřízení hotspotů mimo EU. „Možná jsme ztratili příliš mnoho času našimi aktivitami v Sýrii,“ podotkl ještě k otázce kvót.

Po pár minutách rozhovoru moderátor připomněl, že Babiš získával politické body především slibem, že zatočí s korupcí. „Daří se vám to?“ zeptal se Babiše Gábor Tanács. „Samozřejmě,“ odpověděl okamžitě Babiš. „Od doby, co jsem nastoupil do politiky, do vlády, nedošlo k žádnému korupčnímu skandálu. K žádnému! Jsme velmi transparentní, zveřejňujeme všechny smlouvy. Existuje jistá organizace – Rekonstrukce státu – a té jsme pomohli protlačit parlamentem všechny protikorupční zákony,“ dodal Babiš.

Gábor Tanács Babišovi okamžitě připomněl, že čelí trestnímu stíhání v kauze možného zneužití evropských dotací. Babiš zareagoval podobně jako již mnohokrát. „Je to lež! A je velmi zábavné, že po deseti letech s touhle lží někdo přichází a snaží se jí využít,“ odkázal premiér na fakt, že dotace na firmu Čapí hnízdo se řešila v roce 2008. „Takže vy tvrdíte, že toto trestní stíhání spustili vaši političtí oponenti,“ zeptal se moderátor. „Samozřejmě,“ odpověděl bez zaváhání Babiš. Zdůraznil také, že dotace na Čapí hnízdo byla mnohokrát prověřována a během tohoto prověřování nebylo zjištěno nic špatného. „Policie ČR spustila trestní stíhání, aby ovlivnila volby,“ nebral si předseda vlády servítky. „Pro tuto lež neexistují žádné důkazy,“ vypálil Babiš.

Babiš poté Gábora Tanácse pozval na Čapí hnízdo. Prý aby se přesvědčil, že na Čapím hnízdě byly evropské dotace dobře investovány. Premiér má za to, že jde o ukázku nejlepší součinnosti státních a soukromých peněz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…