Andrej Babiš u pultíku mával tisícikorunou. Osmý pokus o schválení EET začal zvesela

22.01.2016 10:06

AKTUALIZACE V devět hodin ráno opět začala sněmovní schůze, jež má řešit elektronickou evidenci tržeb (EET). Pravicová opozice ovšem tento zákon blokuje obstrukcemi a pokračovat v nich bude prý i tento pátek. Jako první se dnes v jednací síni dolní komory postavil za sněmovní pultík ministr financí Andrej Babiš (ANO), který o normu bojuje jako lev. „Scházíme se tady již poosmé,“ připomněl opozici dnes Babiš s tím, že poslanci dohromady prý již prodebatovali přes dva tisíce minut. Po jeho slovech si Sněmovna odhlasovala omezení řečnické doby poslanců.

Andrej Babiš u pultíku mával tisícikorunou. Osmý pokus o schválení EET začal zvesela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Poslanci otevřeli další part, v němž jde o schvalování kontroverzní elektronické evidence tržeb (EET). V souvislosti s obstrukcemi pravicové opozice se ale opět neočekává, že by o vládním návrhu zákona hlasovali. Poslanci TOP 09 a ODS blokovali mimořádnou schůzi k evidenci dva prosincové pátky a první lednový pátek. Pro dnešek se předpokládá obdobný scénář.

Vláda si od elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky, a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní – zhruba o deset až 15 miliard korun. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Varuje také před možným zneužitím získaných dat.

TOP 09 předem ohlásila, že bude postupovat tak, aby sněmovna zákon nikdy neschválila. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dal tento týden najevo, že sněmovna EET zřejmě do konce ledna už nestihne schválit, přestože tomu před 14 dny ještě prý věřil.

"Scházíme se tady již po osmé. Ano, po osmé k diskusi o elektronické evidenci tržeb. Strávili jsme čtením tohoto zákona již 1 800 minut, obstrukcemi 330 minut, takže dohromady 2 130 minut, což je 35, 5 hodiny," řekl dnes ráno Babiš u sněmovního pultíku.

Vysvětlil také, že na rozdíl od registrační pokladny, ze které si musí finanční úředník stahovat data, má evidence tržeb tu výhodu, že poctivý podnikatel kontrolu za celý svůj život neuvidí, v důsledku čehož ušetří svůj čas a energii.

"Zopakovali jsme si zde také náklady pro stát, jelikož opozice si vytahuje čísla náhodně jako při losování Matesa. Pravda je taková, že náklady na vybudování IT systému nepřesáhnou 370 miliónů korun a provoz pak nebude stát více než 170 mil. korun ročně. A tato čísla se pokoušíme ještě snížit, takže příjem bude 18 miliard ročně," poznamenal.

„Chci, aby debata byla věcná a konstruktivní,“ řekl Babiš na konto opozice a pak se jal kritizovat projev předsedy ODS Petra Fialy při minulé schůzi. Fiala tehdy kromě jiného vyzdvihl, že opozice zcela neblokuje jednání Poslanecké sněmovny, prý pouze zvolila nejmírnější formu obstrukcí, ale nebrání nijak v chodu Poslanecké sněmovny.

„Poslanecká sněmovna může běžet normálně, jenom využíváme jednacího řádu tak, abychom zabránili jednomu jedinému bodu,“ poznamenal 8. ledna Fiala a připomněl, jakým způsobem by mohla vláda lépe vybírat daně, ovšem namísto toho zvyšuje počty státních úředníků.

Fiala tehdy také zopakoval, že v případě přijetí EET se ODS obrátí na Ústavní soud, neboť vládní koalice se připravuje na to, že stanoví pevné datum hlasování o elektronické evidenci tržeb, i když bude mít opozice zájem dál diskutovat.

Podle Fialy by měla koalice namísto zavádění EET přemýšlet o zjednodušení daňových zákonů, což však nedělá.

„Stát mi chce říkat, co si mám v hospodě dát a kolik bude stát minerálka a jak mám do té restaurace přijít oblečen: zda v reflexní vestě a kde se bude smět kouřit... A také, kdy mám chodit nakupovat. Do toho všeho totiž zapadá EET. Já si ale nemyslím, že tady má být stát, který bude řídit naše životy,“ poznamenal před 14 dny Fiala a hovořil také o „socialistickém inženýrství“ koalice.

"Pan předseda Fiala řekl, že jsme svědky vyvolávání jakéhosi umělého v realitě neexistujícího střetu mezi zaměstnanci na straně jedné a živnostníky a malými a středními podnikateli na straně druhé. A já s ním naprosto souhlasím. Nicméně, není to vládní koalice, kdo tento střet vyvolává. Je to právě opozice, která si hledá témata vytvářením umělých bariér a nálepek a šířením paniky," kritizoval lídra ODS dnes ministr financí.

Tisícovka a omezení řečnické doby

A později zpucoval dokonce minulou vládu ODS. „Každé rodině jste vytáhli z kapes ročně 12 tisíc... Měsíčně tisícikorunu,“ řekl dnes Babiš s tím, že opozice, když byla u vlády, tak zvýšila DPH z pěti na 15 procent. K tomuto účelu si Babiš vytáhnul tisícikorunu z kapsy a poslanců se tázal, zda tento papírek znají. „A podvodníci měli ráj,“ zdůraznil ještě ke své „tisícovce“ Babiš. „My ale daně vybíráme nyní lépe a žádám vás, aby přestali chránit podvodníky, kteří daně neplatí,“ dodal Babiš na konci svého dnešního půlhodinového projevu.

Po Babišově projevu padly od poslanců dva návrhy: zástupci ANO totiž žádali, aby se dnes jednalo i po 14. hodině a poté místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) sdělila, že žádá o hlasování o omezení řečnické doby na deset minut s tím, že by každý z poslanců mohl promluvit jen dvakrát.

Druhý návrh poslanci odhlasovali, ovšem prodloužení dnešního jednacího dne vetoval klub TOP 09 i ODS.

„Omezili jste rozpravu ještě dříve, než mohli vystoupit poslanci bez přednostního práva!“ ironizoval ale hlasování šéf ODS Fiala.

Překvapivě se dnes do sebe opětovně zakousli Babiš s komunistickým poslancem Vladimírem Koníčkem. A opět šlo o smlouvy na ministerstvu financí k EET stejně, jako tomu bylo ve čtvrtek při interpelacích. Tehdy Babiš mimo jiné řekl, že žádná smlouva na dodávku systému pro evidenci tržeb dosud uzavřena nebyla. To ale vyvolalo Koníčkův údiv, který je předsedou sněmovního kontrolního výboru.

Proto z tohoto titulu při interpelacích poukázal na již uzavřenou smlouvu mezi Generálním finančním ředitelstvím a Státní pokladnou - Centrem sdílených služeb z loňského roku. „Je to normální od ministra financí, že tady takto lže Poslanecké sněmovně?" ptal se ve čtvrtek Koníček. „Já jsem se špatně vyjádřil. Žádná externí smlouva nebyla uzavřena," reagoval ale na to Babiš.

Koníček poukazoval i na to, že poslanci obdrželi studii, kterou pro ministerstvo financí vypracovala firma BDO a která má 186 stran. Ministerstvo financí ji zveřejnilo na webu a podle Koníčka má jen 185 stran.

„Pokud vy říkáte, že toto jsou interpelace, tak já říkám, že jsou to buzerace, ne interpelace," prohlásil na to Babiš ve čtvrtek u řečnického pultu.

Tato přestřelka měla dnes pokračování.

Asi vám bylo špatně, když jste viděl mou mzdu!

„Buzerace je opravdu ten pravý termín od pana Koníčka. Pokud jste na Twitteru, tak jsem to dodal,“ zmínil ke smlouvám na EET dnes Babiš a řekl i konkrétní termín, kdy tomu tak bylo. Prý za to nemůže, že jeho úředníci to nedodali na web včas a také změnili formát příslušné smlouvy. „Mám ty úředníky zabít?“ tázal se rozčileně ministr financí.

„Jen mne buzerujete!“ zopakoval poté rozčileně Babiš, přičemž mu do jeho slovníku opět přeskakovala slovenština.

„Pane ministře Babiši, jestli považujete za buzeraci, že vy tady ve sněmovně řeknete, že zveřejňujete všechny smlouvy, a já upozorním na to, že tam to není (na internetu MF), tak to bylo jen konstatování. Já to za buzeraci nepovažuji,“ nenechal si ale nic líbit Koníček.

A rozhovořil se i o mzdě Babiše v Agrofertu, kterou prý obdržel ještě v době, kdy už byl ministrem. A tady prý šlo o střet zájmů.

„Já věřím, že vám bylo špatně, když jste viděl moji mzdu. Ale tady ji neřešte!“ atakoval na to Babiš.

Debatu pak museli uhladit předsedové poslaneckých frakcí KSČM a TOP 09 Pavel Kováčik s Františkem Laudátem.

„On je známý perfekcionista a on tady řeší jen možné porušení zákona jako předseda kontrolního výboru,“ zastal se Koníčka Kováčik (KSČM).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…