Angela Merkelová prý okouzlila běloruského prezidenta

12.02.2015 22:29

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko je spokojen s výsledky minského summitu o Ukrajině, jehož byl hostitelem. Silný dojem na něj učinila zejména německá kancléřka Angela Merkelová, s níž se setkal vůbec poprvé, informovala agentura DPA. Summitu bude chtít Lukašenko podle pozorovatelů využít k posílení své popularity před listopadovými prezidentskými volbami a k urovnání vztahů s Evropskou unií.

Angela Merkelová prý okouzlila běloruského prezidenta
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Lukašenko, který byl ještě nedávno na Západě označován za posledního diktátora Evropy, se chtěl před celým světem ukázat jako dobrý hostitel události prvořadého významu. "Lukašenko a jeho státní média z těchto obrázků vyždímají maximum: despota nejednou v roli zprostředkovatele míru," napsal dnes německý server SpiegelOnline.

Zcela v popředí je u ní lidskost, zaznělo na adresu Merkelové

Po mnohahodinové schůzce nejvyšších představitelů Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie dnes v rozhovoru s agenturou DPA 60letý běloruský vůdce konstatoval, že Minsk se stal symbolem míru.

Ze světových státníků, které uvítal v ohromujícím Paláci nezávislosti, na Lukašenka viditelně zapůsobila Merkelová, jíž na uvítanou předal kytici bílých tulipánů. "Díky její aktivitě se dnes podařilo dosáhnout shody," prohlásil prezident země, vůči níž Evropská unie stále uplatňuje sankce a samotný Lukašenko je v EU od roku 2006 persona non grata. "Teď jde ale o to, ujednání o ukončení války důstojně uvést do praxe," upozornil Lukašenko.

Merkelová podle něj byla velmi "pozorná". "Zcela v popředí je u ní lidskost, pak je vše ostatní," řekl Lukašenko. "Hovoří úžasně oslňující ruštinou," pochválil německou kancléřku, která kdysi vyhrávala školní olympiády v ruštině.

Podle běloruské agentury BelTA Lukašenko ocenil všechny účastníky minského summitu. "Odvedli skvělou práci. Přežili tento maraton," řekl po jednání novinářům.

Summit o ukrajinské krizi se odehrál ve velkolepém mramorovém Paláci nezávislosti

S Merkelovou prý Lukašenko hovořil rovněž o květnovém summitu EU k Východnímu partnerství v Rize. Rozhodnutí o jeho účasti na schůzce ale ještě nepadlo. "Je to samozřejmě ještě daleko," poznamenal prezident, který je v čele Běloruska od roku 1994 a v listopadu se hodlá zúčastnit dalších prezidentských voleb.

Summit o ukrajinské krizi se odehrál ve velkolepém mramorovém Paláci nezávislosti, jenž v sobě skrývá několik konferenčních místností s koberci a křišťálovými lustry. Se svými 17.000 čtverečními metry plochy ve třech etážích připomíná obří palác podle DPA mohutnou odletovou halu letiště.

Portál EUObserver poznamenal, že Lukašenko by rád minský summit využil k posílení své popularity doma a k urovnání vztahů s EU. Server také připomíná, že Lukašenkovy vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem zchladly poté, co běloruský prezident odmítl uznat ruskou anexi Krymu a rovněž se odmítl připojit k ruskému embargu na dovoz potravin z EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…