Ani do NATO, ani do EU. Dokud to nezrušíte. Maďarské ultimátum Ukrajině

27.03.2023 21:15

Maďarská diplomacie kritizuje potlačování jazykových práv maďarské menšiny v Zakarpatské oblasti na Ukrajině. Dokud se lidskoprávní situace nezlepší, plánuje blokovat integraci Kyjeva do evropských a transatlantických struktur, uvedl ministr zahraničních věcí Maďarska Péter Szijjárto. Budapešti vadí ukrajinský školský zákon, který prý diskriminuje maďarsky mluvící obyvatele, jejichž školy jsou nyní v ohrožení. Premiér Viktor Orbán ve svém únorovém projevu k národu odsoudil strhávání maďarských národních symbolů na Ukrajině a slíbil maďarské diaspoře podporu.

Ani do NATO, ani do EU. Dokud to nezrušíte. Maďarské ultimátum Ukrajině
Foto: About Hungary
Popisek: Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Maďarsko nepodpoří integraci Ukrajiny do evropských a transatlantických struktur, dokud Kyjev nezmění svou politiku vůči maďarské menšině v Zakarpatské oblasti. Takto se vyjádřil maďarský ministr zahraničních věcí Péter Szijjárto po setkání s náměstkyní generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ilzou Brandsovou Kehrisovou. Budapešť viní ukrajinské úřady z diskriminace maďarské menšiny např. v oblasti školství a vzdělávání. Szijjárto zmínil, že ačkoliv ukrajinští migranti v Maďarsku navštěvují 1 300 tamních škol a školek, 99 škol pro maďarsky mluvící obyvatele na území Ukrajiny je nyní ohroženo.

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí

„Je to škoda. Od roku 2015 Ukrajina přijala řadu zákonů, které postupně porušovaly a omezovaly práva menšin související s používáním mateřského jazyka. Ukrajinský zákon o vzdělávání z roku 2017 svévolně rozdělil ukrajinskou společnost na čtyři kasty: Ukrajince, krymské Tatary, menšiny s mateřským jazykem EU (sem spadají Maďaři) a menšiny s mateřským jazykem mimo EU (Rusové, Bělorusové),“ píše se v prohlášení státního tajemníka pro mezinárodní komunikaci maďarské vlády Zoltána Kovácse.

„Každá z těchto kast měla v ukrajinském vzdělávacím systému jiná jazyková práva. Podle pravidel se Maďaři mohli učit ve svém mateřském jazyce pouze do 4. třídy základní školy a poté se měl postupně zvyšovat podíl předmětů v ukrajinském jazyce v učebních osnovách,“ vysvětluje Kovács. Situace pro maďarskou menšinu se prý už jen dále zhoršovala. „Poté přišel zákon o ukrajinském jazyce z roku 2019, který se rozhodl ‚zajistit fungování ukrajinštiny jako státního jazyka‘ a dále zpřísnil jazyková pravidla. Podle tohoto zákona byli všichni občané Ukrajiny povinni ovládat ukrajinštinu na úrovni B1. Tím však zákon nekončil: všichni vládní úředníci, poslanci parlamentu a doslova kdokoli ve státní správě, školství a zdravotnictví byli nuceni používat ukrajinštinu a pouze ukrajinštinu. Než byl zákon letos v zimě nahrazen, byl doplněn o různá opatření, od povinnosti státních zaměstnanců skládat zkoušky z ukrajinštiny přes kontrolu jazyka kulturního života až po omezení práv jazykových menšin,“ popisuje lidskoprávní postavení příslušníků maďarské menšiny na Ukrajině mluvčí kabinetu premiéra Viktora Orbána.

Kovács dále připomíná, že národnostní a jazykové diskriminaci maďarsky mluvících obyvatel nijak nezabránil ukrajinský ústavní soud. Ačkoliv prý Kyjev sliboval zlepšení, podle Budapešti k žádným výrazným změnám v zacházení s maďarskou menšinou zatím nedošlo. „Přestože byl v prosinci schválen nový zákon o vzdělávání, který sliboval výrazné zlepšení jazykových práv Maďarů v Zakarpatí, ukrajinská vláda tento slib zatím nesplnila,“ uvedl Orbánův mluvčí.

„Posledních osm let nám ukrajinské úřady slibovaly, že tento problém vyřeší, ale ve skutečnosti neudělaly nic,“ kritizoval postup Kyjeva nedávno šéf maďarské diplomacie Szijjárto.

O porušování lidských práv zakarpatských Maďarů se zmínil i sám premiér Orbán ve svém projevu k národu letos v únoru. „Zatímco se v Munkácsi/Mukačevu sundavají maďarské symboly, zatímco se z našich škol vyhazují maďarští ředitelé, mnozí umírají hrdinskou smrtí na frontě. Maďarská menšina v Zakarpatí si to nezaslouží. Více úcty k Maďarům z Munkácse/Mukačeva, Kyjeva/Kijeva, Bruselu a Washingtonu!“ prohlásil maďarský státník.

Orbán ve svém únorovém proslovu ujistil Maďary žijící v zahraničí, že budou mít podporu Budapešti v ochraně svých práv. „Národní sjednocení bude pokračovat a Maďaři za našimi hranicemi s námi mohou i nadále počítat, protože jsme stejné krve,“ konstatoval premiér.

Maďaři, kterých na Ukrajině žije přes 150 tisíc, v zemi tvoří jednu z nejpočetnějších národnostních a jazykových menšin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…