Ani plný Václavák nepomůže, pokud... Bobošíková vystavila drsný povolební účet

27.09.2022 21:01 | Ze sítí

Volby měly být referendem o Fialově vládě, říkala opozice. Jak se ukázalo, nositelé lidového hněvu v nich však nebodovali, uvádí Jana Bobošíková v pořadu Aby bylo jasno: lidé svým hlasováním podle ní jasně ukázali, že Fialův a Babišův socialismus jim vyhovuje. „Bude-li mimoparlamentní opozice postupovat tak jako doposud, fialovo-babišovský eurounijní socialismus bude dál pevně v sedle, i když bude plný Václavák,“ dodává moderátorka pořadu.

Ani plný Václavák nepomůže, pokud... Bobošíková vystavila drsný povolební účet
Foto: repro YouTube kanál uživatele Aby bylo jasno
Popisek: Moderátorka pořadu Aby bylo jasno Jana Bobošíková

Senátní volby daly odpověď na to, zda občané skutečně chtějí změnu, nebo zda jim současná situace vyhovuje. A vzkaz lidu je podle Bobošíkové jasný: „Vystoupení z EU, změnu fialovo-babišovského dávkovacího systému na svobodný trh, změnu plíživé cenzury na svobodu slova a pragmatismus v jednání s Ruskem občané ve většině nechtějí. A dali to jasně najevo,“ uvádí Bobošíková k volbám coby nejtransparentnějšímu průzkumu veřejného mínění.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
V pořadu Aby bylo jasno podrobili výsledky senátních voleb analýze, z níž vyplynulo velmi špatné vysvědčení především pro mimoparlamentní strany, které se cítí být tzv. nositeli lidového hněvu a nutné změny. „Volilo je jen třináct procent z těch, kteří k volbám přišli, to je 5,4 procenta ze všech oprávněných voličů, kteří se mohli letošních senátních voleb zúčastnit,“ vyčísluje moderátorka.

Pozastavuje se i u skutečnosti, že volební účast u senátních voleb byla opět nízká. „K volbám do třetiny Senátu mohly přijít necelé tři miliony oprávněných voličů. Ve skutečnosti jich přišla ani ne polovina, celkem 57 procent z nich zůstalo doma. Někteří komentátoři píší, že jde o spokojené voliče Fialovy vlády. Někdo říká, že lidé nevěří, že prostřednictvím voleb jde něco změnit,“ podotýká Bobošíková.

Vítězem prvního kola senátních voleb jsou jednoznačně politici vládní pětikoalice, volilo je 47 procent z těch, kteří k volbám v prvním poločase přišli. Hnutí ANO a SPD pak volilo necelých 30 procent voličů. Hned v prvním kole do třetiny Senátu byli zvoleni dva zástupci Fialovy koalice a jeden zástupce hnutí ANO. Do druhého kola postoupilo 25 zástupců vládní koalice a 18 zástupců z hnutí ANO, ve dvou případech pak v koalici s mimoparlamentní ČSSD, dále postoupil jeden zástupce opoziční SPD a čtyři nezávislí kandidáti nebo kandidáti různých regionálních uskupení.

„Mimoparlamentní opoziční strany, konkrétně Svobodní, Trikolora, PRO, KSČM, Manifest, Rozumní a hnutí PES, se svými kandidáty v senátních volbách naprosto pohořeli, byť do voleb vkládali nemalé naděje, získali zmíněných třináct procent hlasů občanů. Většina voličů tím dala najevo, že jim politika pětikoalice vyhovuje, a zbytek dal najevo, že se cítí dobře v EU a věří, že s Andrejem Babišem bude líp. 

A mimoparlamentní opozice? „Bude-li postupovat tak jako doposud, fialovo-babišovský eurounijní socialismus bude dál pevně v sedle, i když bude plný Václavák,“ shrnuje Bobošíková závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…