Ano Drahoš, ani Horáček. Jakub Patočka prozrazuje, kdo za rok může porazit Miloše Zemana

31.03.2017 10:57

Veškeré debaty na téma „kdo může porazit Miloše Zemana“ jsou předčasné. Krajina před prezidentskou volbou dostane pevné kontury až po sněmovních volbách. Všichni, kdo ohlašují kandidaturu před nimi, jsou spíše jen „předskokani“, píše na serveru Deník Referendum bývalý environmentální aktivista, novinář a člen ČSSD Jakub Patočka.

Ano Drahoš, ani Horáček. Jakub Patočka prozrazuje, kdo za rok může porazit Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Patočka

Podle něj je vysoce pravděpodobné, že příští český prezident svou kandidaturu ještě neohlásil, ba i to, že to až do sněmovních voleb ani neučiní. Důvod je podle něj prostý – právě sněmovní volby tu jsou letos nesouměřitelně závažnější křižovatkou, nežli obvykle. Ony stanoví základní parametry nejen politické situace, ale i příštího charakteru českých zemí. Prezidentské kampaně se budou nutně ve všem podstatném strukturovat až v situaci reagující na poměry nově vzniklé po sněmovních volbách.

Celý text je ZDE

Veškeré debaty o prezidentských volbách a plejádě hlásících se kandidátů mají podle Patočky ještě druhý význam, který je ovšem současně jejich prvním účelem: odvádět pozornost od závažnosti voleb sněmovních. Právě proto prý můžeme očekávat, že v Babišových médiích bude prezidentská volba patřit mezi nejoblíbenější témata. Strašení Zemanem totiž odpoutává pozornost od toho, že řádově závažnější hrozbou je Babiš, píše Patočka.

Po sněmovních volbách u nás buď bude hegemonem postkomunistický autokrat Babiš, takže zde začneme rychle směřovat k poměrům obdobným či horším než na Slovensku, v Maďarsku či v Polsku, anebo vznikne koalice bez Babiše, jejímž pilířem bude naopak zejména závazek deagrofertizovat státní správu, domnívá se Patočka.

Stane-li se tu na podzim hegemonem Babiš, do prezidentských voleb už bude schopen vstoupit způsobem, který povede k tomu, že se na Hradě ocitne nějaký jeho Medveděv. Prezidentem pak může klidně být i Zeman, pokud jím nenechá zvolit ještě někoho spolehlivějšího, myslí si Patočka.

Pakliže Babiš vládu nesestaví a vznikne koalice na půdorysu ČSSD, KDU-ČSL, STAN a TOP 09, bylo by od ní nerozumné, pokud by do svého koaličního projektu nezahrnula i společného prezidentského kandidáta. Všimněme si, že nejen ČSSD, ale ani žádná z dalších vyjmenovaných stran zatím svého prezidentského kandidáta nemá, upozorňuje Patočka.

Z více důvodů je podle něj jasné, že prvním, za kým by vyjednavači takové koalice šli, pokud by se rozhodli pro společného kandidáta, by byl Petr Pithart. „Ale i kdyby se s ním nedomluvili, věřím, že mohou nalézt způsob, jak společně nominovat někoho podobného. To nejspíše nebude ani Drahoš, ani Horáček: z pochopitelných důvodů budou chtít osvědčeného politického profesionála. Petr Pithart by byl zcela nepochybně s takovýmto zázemím schopen Zemana porazit,“ myslí si Patočka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…