AntiCovid tým představil plán na otevření škol

08.02.2021 22:36

Podle AntiCovid týmu složeného ze zástupců TOP 09, ODS, KDU-ČSL by měla vláda zařadit vzdělávání mezi priority a postarat se o co nejrychlejší návrat prvních stupňů do škol za přísných hygienických podmínek. Učitele by měla vláda vybavit respirátory FFP2 a zařídit možnost plošného testování pro žáky a studenty. Ministerstvo prý ale musí brát ohled na britskou mutaci.

AntiCovid tým představil plán na otevření škol
Foto: top09.cz
Popisek: Anticovid tým

„Vzdělání je nejlepší investice do života a nejlepší obrana proti všem ekonomickým krizím. Ministerstvo školství i vláda nedozírné negativní následky uzavření školy na dětech i v rodinách přehlíží. Zavřít na dlouhé měsíce školy není plán. To je pouze odmítnutí situaci řešit a odpovědnost hodit na rodiče a učitele. A když nekoná vláda, konáme my,“ stojí na facebookových stránkách TOP 09.

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí
Jaké je tedy řešení podle AntiCovid týmu? Krizová situace ve vzdělávání by měla být zařazena mezi nejvyšší státní priority. Bezodkladně by měla být obnovena prezenční školní docházka pro celý první stupeň ZŠ, pro deváte ročníky ZŠ a absolventské ročníky SŠ, také praktická výuka na odborných školách a prezenční výuka ve formátu 1 učitel a 1 žák na ZUŠ. To samozřejmě za příšných hygienických podmínek.

Měly by také být stanoveny jasné podmínky a forma návratu ostatních žáků do škol, ze státních zdrojů by měli být vybaveni všichni pedagogové respirátory třídy FFP2. Zajištěna by měla být možnost plošného testování žáků docházejících do škol a zajištěno přednostní dobrovolné očkování pro pedagogy z důvodu veřejného zájmu pro udržení vzdělávání.

„Jako ředitel školy vidím, jakému tlaku dnes čelí děti, rodiče i pedagogové a každým dnem zavřených škol a dalších aktivit pro děti tento tlak stoupá. Ministerstvo školství i vláda tyto nedozírné negativní následky na dětech i v rodinách přehlíží. Zavřít na dlouhé měsíce školy není plán. Další týdny a měsíce bez škol a pohybu jsou již nepřijatelné. Náš návrh umožní rychlý a bezpečný návrat žáků do škol,“ uvedl ředitel školy a senátor TOP 09 Jan Grulich.

„Situace ve školství je velmi vážná. Ministr Blatný sliboval otevření škol, které se neuskutečnilo, rodiče jsou v dlouhotrvající nejistotě a nevidí světlo na konci tunelu. Vláda jedná chaoticky, ve vládních opatřeních je zmatek. Distanční výuka nedokáže plně nahradit výuku prezenční, kvalita i plnohodnotnost vzdělávání klesá a děti trpí nedostatkem sociálních kontaktů, absencí aktivit a izolací. Nemůžeme děti a studenty hodit přes palubu a sebrat jim možnost vzdělávání,“ řekl k návrhu místopředseda ODS Martin Baxa.



„U dětí se velmi negativně projevuje ztráta sociálních kontaktů. Tu prostě žádný iPhone ani Instagram nenahradí. Vidím to doma na vlastních dětech. Není tedy důvod, proč za dodržování přísných opatření neumožnit volnočasové aktivity skautům nebo turistickým oddílům,“ dodal k návratu do škol poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.




 

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …