Antikomunista Rakušan, bojovník z Národní... Bobošíková rozebrala, jak to je ve skutečnosti

17.11.2022 17:41 | Ze sítí

Předseda STAN Vít Rakušan podporoval politický vzestup totalitní komunistické funkcionářky, nevadí mu, když noviny vlastní jeho spolustraník, ale ohrazuje se proti tomu, když je vlastní jeho konkurent Babiš, a podpořil senátora, který ke své propagaci užil antisemitský web a židovskou karikaturu. Takto to tvrdí Jana Bobošíková v pořadu „Aby bylo jasno“.

Antikomunista Rakušan, bojovník z Národní... Bobošíková rozebrala, jak to je ve skutečnosti
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ze znělky pořadu Aby bylo jasno

A to není všechno. Řeč byla i o sporném výběru kolínských právníků a o celkem desetimilionovém příspěvku kolínské radnice pod vedením Rakušana pro neziskovku, která zřejmě na oplátku platila ze svého účtu negativní kampaň proti konkurentům STAN v nedaleké Kutné Hoře.

Došlo i na dehonestaci politických konkurentů Rakušana v samotném Kolíně.

Úvod pořadu ale patřil sumarizaci sporných aktivit, či rovnou skandálů, které za poslední rok nesly společného jmenovatele, a tím bylo hnutí STAN.

„Antikomunista Rakušan vyslal do vlády někdejšího kandidáta KSČ, senátora Beka,“ začala Bobošíková výčet aktivit hnutí STAN za uplynulý rok. Zmínila i místopředsedu STAN Věslava Michalika, který se měl stát ministrem průmyslu a obchodu, ale nedovolily mu to nevyjasněné finance na Kypru.

Následoval příběh dalšího místopředsedy STAN Jana Farského, který byl podle Jany Bobošíkové dotlačen k rezignaci na poslanecký mandát. Důvodem bylo jeho utajované 8měsíční studium v USA.

Další v řadě byla kauza dalšího místopředsedy STAN Stanislava Polčáka, který požadoval po obcích v okolí Vrbětic 8 milionů za právní služby a pod nátlakem se vzdal funkce místopředsedy, ale ne mandátu europoslance.

Ve výčtu „úspěchů STAN“ nemohla chybět ani kauza Dozimetr, která spojovala vlivného člena STAN Petra Hlubučka, šéfa českého podsvětí Michaela Redla a dalšího vlivného a zásadního člena STAN, tehdejšího ministra školství Petra Gazdíka.

A jako poslední jmenuje Bobošíková kauzu Rakušanova jmenování šéfa rozvědky Mlejnka, kdy se ukázalo, že ten byl spojen se samotnými aktéry kauzy Dozimetr.

Do současnosti pak Bobošíková zamířila připomínkou vyvěšení velkoplošné instalace s podobiznou Putina ve futrálu na mrtvoly, což byl Rakušanův vzkaz těm, kterým se nelíbí současná politika vlády.  

Pak už přišla řada na politickou minulost Víta Rakušana a tedy i na jeho kolínské působení.

Na té Bobošíkovou zaujalo nejdříve angažování komunistky do řad Rakušanova hnutí. Ten o sobě prohlašoval, že je antikomunista, přesto pomohl k opětovné politické kariéře Ireně Fuchsové, která působila za minulého režimu jako předsedkyně základní organizace KSČ a u komunistů byla podle Jany Bobošíkové celých 15 let.

„Předlistopadoví komunisté Rakušanovi nevadí, někdy se i hodí,“ uvedla v té souvislosti moderátorka a uvedla další příklad působení Fuchsové v kolínském vedení města.

Rakušan při svém vstupu na radnici chtěl vylepšit morální a finanční útlum, ve které se Kolín nacházel, a dělal to s pomocí svých spolupracovníků prý svérázně. Když se na Fuchsovou obrátil občan se žádostí o řešení svých problémů, dozvěděl se, že jsou to p…čy.

Na řadu přišel i Rakušanův politický kolega z Kolína, zastupitel za jeho hnutí Martin Slavík. Ten vlastní reklamní agenturu, ale i Kolínský PRES, což je časopis vydávaný dříve v tištěné formě, dnes už pouze internetový.

„Na jeho stránkách se Slavík vypořádává s nepohodlnou kritikou např. i tak, že o opozičním zastupiteli uvádí, cituji: V Kolíně zanechal nezaměnitelnou stopu, podobnou té, jakou po celá desetiletí tvoří na Labské hladině páchnoucí výtok městské kanalizace.“

„Asi tak také probouzí zastupitel-vydavatel radnici z morálního útlumu,“ myslí si Bobošíková.

„Vzpomínáte, jak hnutí STAN bouřilo proti tomu, aby politik vlastnil média? V Rakušanově Kolíně to ale mají jinak,“ dodává ještě.

Jana Bobošíková poté zmínila i PR, které si Rakušan během svého vládnutí vylepšoval třeba tím, že kolínská radnice zakoupila internetovou hru pro děti, jejímž hlavním a kladným hrdinou byl Dráček Vítek.

Pak už se ale řeč stočila na v úvodu zmíněnou neziskovou organizaci Prostor plus. Moderátorka ukázala tabulku, ze které je patrné, že kolínská radnice pod vedením Víta Rakušana v letech 2016-2019 poukázala na účet této „neziskovky“ až deset milionů korun.

To ale nebylo vše. Šéf této organizace a tehdejší člen STAN byl totiž jedním z odsouzených v kauze kutnohorských předvolebních letáků. Šlo o negativní kampaň v roce 2018, ve které zmíněné letáky lživě informovaly o kandidátovi na starostu z hnutí, které bylo konkurencí STAN.

K dovršení toho všeho Bobošíková uvádí, že letáky byly zaplacené z peněz zmíněné neziskové organizace Prostor plus. Z toho tedy můžeme usuzovat, že se Prostor plus jako nezisková organizace zapojil do politické činnosti a financoval předvolební kampaň svého dárce.

Další kauzou, která byla ve studiu „Aby bylo jasno“ zmíněna, bylo výběrové řízení na městské právníky. To vešlo ve známost tím, že ho vyšetřoval ÚOHS, že za něj Kolín dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu a že v něm zvítězili tehdejší člen Rady města Kolína a Rakušanův kamarád.

Pořad končí zmínkou o tom, že Vít Rakušan podpořil v roce 2020 při kandidatuře do senátu Pavla Kárníka, bývalého člena TOP 09. Podle něj do politiky patřil i svými morálními kvalitami.

Ten přesto, že jeden ze svých předvolebních klipů natočil v synagoze, zveřejnil na svém facebooku karikaturu s židovským motivem rabína jako tehdejšího předsedy vlády Andreje Babiše.

Hnutí STAN vyslalo do Senátu člověka, který sdílel karikaturu Andreje Babiše vyobrazeného jako rabína a sdílenou z antisemitského webu.

„Je ministr Rakušan a jeho hnutí tím konzistentním, hodnotovým a demokratickým uskupením, které má morální právo kázat o hodnotách a určovat, co je dobro a zlo?“ končí Jana Bobošíková svůj pořad otázkou, která je spíše řečnická.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…