Armáda chtěla koupit předražené kulomety. Ministerstvo řeklo ne

23.05.2011 12:36

Úředníci ministerstva obrany na poslední chvíli zatrhli předražený nákup armádních kulometů. Zakázka podle nich vykazovala znaky podivného a předraženého tendru.

Armáda chtěla koupit předražené kulomety. Ministerstvo řeklo ne

Ministerstvo obrany má na krku další potíže. Jak informují pondělní Hospodářské noviny, zbrojařský tendr generálního štábu za necelých 40 milionů korun totiž vykázal znaky neprůhledné zakázky. Ministerští úředníci ale pofidérní zakázku zarazili.  Právě včas.

Žádná soutěž, zato miliony navíc

Nákup kulometů Minimi z Belgie za 39 milionů korun měl proběhnout bez prostředníka i soutěže a navíc byl předražený. Má se proto vypsat znovu. Ušetří tak prý kolem patnácti procent původní ceny kulometů.

Více k armádě a policii ZDE

„Samotné kulomety by stály přibližně o patnáct procent víc, než jaká je jejich obvyklá cena. Součástí zakázky pak měla být i dodávka zaměřovačů za deset milionů, které by při otevřené soutěži vyšly levněji až o polovinu," sdělil Hospodářským novinám Jaroslav Štefec, zástupce ředitele Úřadu pro dohled nad akvizicemi, který nákup zastavil.

Armáda se vytáčí

Armáda se ale hájí. Tvrdí, že o zakázce ještě nebylo definitivně rozhodnuto. „Částka 39 milionů byla orientační a obsahovala kulomety včetně přístrojů nočního vidění a laserových značkovačů," píše ve svém stanovisku sekce vyzbrojování ministerstva obrany, která měla nákup uskutečnit.

Kulomety si měli vojáci pořídit přes českobudějovickou firmu CB Servis, která v Česku vystupuje jako zástupce belgického výrobce, zbrojovky FN Herstal.

Co v tom hledáte? rozčiluje se dodavatel

A právě zástuce firmy CB Servis podezření z nekalého obchodu nechápe.  "Splňujeme všechny podmínky, které na nás klade zákon. Nabízíme špičkové zboží, které armáda potřebuje. Nechápu, co v tom hledáte," uvedl její majitel Lubomír Havelka.

Čtěte také:

 Foto: toparmy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …