Armáda dostane od české firmy tisíce přístrojů nočního vidění. Jejich původ je ale z Ameriky

24.01.2016 19:28

Tisíce přístrojů pro noční vidění za asi 199 milionů korun bez DPH, které armádě dodá česká firma PRAMACOM-HT, jsou americké výrobky Nivisys MUM-14. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) přitom při ohlášení nákupu vyzdvihl, že v mezinárodním tendru na dodávku přístrojů uspěl český obranný průmysl. Napsal to týdeník Euro ve svém pondělním vydání.

Armáda dostane od české firmy tisíce přístrojů nočního vidění. Jejich původ je ale z Ameriky
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Den válečných veteránů se konaly různé akce. Ta na Náměstí míru v Praze byla spojena s prezentací vojenské bojové techniky

Společnost PRAMACOM-HT označila informace týdeníku za nepřesné a nepravdivé, její vyjádření přinášíme v plném znění na konci článku.

Pramacom zakázku získal v otevřené soutěži alianční nákupní organizace NSPA (NATO Support and Procurement Agency). Dodat má 2500 přístrojů pro noční vidění, které ve ve výzbroji armády nahradí obdobná zastaralá zařízení náročná na údržbu. "Česká společnost dokázala uspět v náročném mezinárodním tendru NSPA, kterého se účastnilo celkem 17 firem. Náš obranný průmysl tak opět prokázal svoji vysokou konkurenceschopnost," komentoval zakázku Stropnický.

Euro píše, že Pramacom noktovizory maximálně montuje z dovezených dílů. Jediným českým výrobcem podobných přístrojů je totiž přerovská Meopta-optika. Týdeník uvedl, že poloprofesionální americký výrobek Nivisys MUM-14 je možné koupit i na internetu, například na serveru Amazon v přepočtu za zhruba 49.000 korun. V dodávce pro armádu jeden přístroj vychází na téměř 80.000 Kč, je ovšem doplněn zařízením pro upnutí na helmu a spojení dvou noktovizorů do přístroje pro obě oči.

Pramacom už v roce 2014 dodal české armádě 900 přístrojů stejného typu. Z aktuální zakázky by vojáci měli noktovizory dostat do června 2017.

 

Vyjádření společnosti PRAMACOM-HT

Portál parlamentnilisty.cz dne 24. ledna 2016 zveřejnil zprávu agentury ČTK zpracovanou s odvoláním na článek v týdeníku Euro č. 4/2016 pod titulkem „Armáda dostane od české firmy tisíce přístrojů nočního vidění. Jejich původ je ale z Ameriky“.

Zpráva je založena na nepřesných a nepravdivých informacích, které tímto společnost PRAMACOM-HT uvádí na pravou míru.

Ve zprávě je pouze jednou uveden správně název společnosti - PRAMACOM-HT - která uspěla v otevřené soutěži alianční nákupní organizace NSPA (NATO Support and Procurement Agency) se zakázkou na dodávku 2500 přístrojů nočního vidění pro Armádu České republiky (AČR).

Zakázku získala společnost PRAMACOM-HT, která už v roce 2014 dodala české armádě 900 přístrojů stejného typu, a nikoliv společnost Pramacom, jak bylo ve zprávě uvedeno.

Není pravdou, že „tisíce přístrojů pro noční vidění za asi 199 milionů korun bez DPH, které armádě dodá česká firma PRAMACOM-HT, jsou americké výrobky Nivisys MUM-14“. Společnost PRAMACOM-HT je výrobcem přístroje, který má od NATO přidělenu mezinárodní výrobní identifikaci NCAGE.

Přístroje nočního vidění pro Armádu České republiky jsou mimo jiné vybaveny zesilovačem jasu od společnosti Photonis, které mají takové parametry, že se zcela jednoznačně řadí mezi licencovaný a přísně sledovaný vojenský materiál.

Ve zprávě bylo dále uvedeno, že poloprofesionální americký výrobek Nivisys MUM-14 je možné koupit i na internetu, například na serveru Amazon v přepočtu za zhruba 49.000 korun. Ve skutečnosti uvedené zboží podléhá v případě vývozu mimo území USA licenčnímu řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…