Armáda má v pohotovosti 650 vojáků u hranic s Rakouskem

09.10.2015 18:32

Armáda má kvůli migrační krizi v permanentní pohotovosti 650 vojáků, kteří budou od dnešního večera ve třech vojenských objektech poblíž některých hraničních přechodů s Rakouskem. Jsou do 120 minut připraveni pomáhat policii, například mohou monitorovat situaci nebo hlídkovat, informovalo ČTK ministerstvo obrany.

Armáda má v pohotovosti 650 vojáků u hranic s Rakouskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Iveco LMV

Také policie od soboty přechodně rozšíří namátkové kontroly na hranicích s Rakouskem a zvýší počet policistů z 200 na 720. Vojáci jsou připraveni policistům pomáhat při plnění úkolů. "V případě potřeby mohou neprodleně zahájit činnost, která bude spočívat zejména v monitorování situace a hlídkování ve veřejném prostoru," uvedl ministr obrany Martin Stropnický, který akci nařídil spolu s náčelníkem generálního štábu české armády Josefem Bečvářem.

U hranic jsou připraveni hlavně příslušníci 4. brigády rychlého nasazení a 7. mechanizované brigády. "Bude-li třeba, nasadíme i vojáky z dalších jednotek," dodal Bečvář.

Po cvičné výstavbě humanitární základny a společném cvičení s policií na hranicích jde o další prověrku připravenosti české armády na řešení případné krizové situace spojené s uprchlickou vlnou, poznamenalo ministerstvo obrany.

Policie vyčlení pro kontroly hranic s Rakouskem 720 příslušníků

Policie od soboty přechodně rozšíří namátkové kontroly na hranicích s Rakouskem, počet policistů zvýší z 200 na 720. Nasazeni budou policisté z devíti krajů, dosud cizinecké policii pomáhali kolegové ze čtyř krajů. Namátkové kontroly budou místo 14 na 20 přechodech. ČTK o tom informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

"Rozhodně se nejedná o znovuzavedení hraničních kontrol ani o cvičení. Přechodným rozšířením stávajícího opatření chceme především získat přehled o případné nelegální migraci, v rámci které mohou být využívány i méně významné hraniční přechody," uvedla mluvčí.

Podle ní běženci v současné době právě využívají malé přechody. Cestují v malých skupinách, většinou rodiny. Nejvíce cestují v autech, v autobusech a pěšky, vlakem už málo, dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…