Armáda nakupuje nová vozidla pro pěchotu. A má na ně velmi přesné požadavky

27.03.2019 22:53

Nová pásová bojová vozidla pěchoty (BVP) pro českou armádu za asi 50 miliard korun musejí uvézt 11 vojáků, mít věž s osádkou nebo kanon ráže 30 milimetrů, řekl ve středu novinářům pověřený náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha. Ministerstvo obrany ve středu předalo podmínky účasti v tendru čtyřem už dříve vybraným zahraničním společnostem. Kritériem bude také rozsah zapojení českého obranného průmyslu na výrobě vozidel. Ten je stanoven na 40 procent z nabídkové ceny zakázky.

Armáda nakupuje nová vozidla pro pěchotu. A má na ně velmi přesné požadavky
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

„Armáda požaduje 210 vozidel v sedmi různých modifikacích. Většina z nich bude sloužit jako BVP, další budou ve verzích velitelské, průzkumné, ženijní, vyprošťovací, zdravotnické a jako dělostřelecká pozorovatelna. Armáda zároveň požaduje téměř tři desítky servisních a dílenských vozidel na kolovém podvozku,“ uvádí ČTK podle serveru E15.cz. Ministerstvo obrany ve středu na setkání pozvalo firmy BAE Systems, General Dynamics European Land Systems (GDELS), PSM a Rheinmetall Landsysteme.

Podstatné jsou pro výrobce představené technické parametry. Důležité bude splnění požadavků na velikost vozidla a na vybavení osádkovou věží. „Například vozidlo Puma německého konsorcia PSM, které je vybavené bezosádkovou věží, loni odstoupilo z tendru pro australskou armádu, která také upřednostnila věž s osádkou,“ uvádí ČTK. Puma také podle dostupných údajů nedokáže přepravit tolik vojáků, kolik požaduje ministerstvo.

Nová BVP by podle Ctirada Gazdy, který projekt na nákup BVP vede, měla být schopna konfrontace se srovnatelným protivníkem, tedy i tankem. Musejí být schopna splnit všechny atributy moderního boje. „K dispozici budou mít kanon ráže 30 milimetrů, kulomet i protitankové řízené střely. Podstatnou podmínkou tendru bude, aby BVP mohlo přepravit 11 lidí, a to řidiče, střelce, velitele vozu, dva specialisty a šest vojáků takzvaného roje,“ uvádí zdroj.

Celá zpráva zde.

Gazda odmítl kritiku, snášející se na armádu spolu s ministerstvem obrany  o tom, že by se stále rozhodovaly o parametrech pro vozidla. Armáda již před rokem vyjádřila jasnou preferenci pro osádkovou věž. Odmítl, že by bezosádková věž byla na rozdíl od osádkové moderní. Například Austrálie zvolila stejné řešení.

Firmy nyní budou mít čas do začátku května, dokdy mohou podávat přihlášku do soutěže. „Zájemci budou muset deklarovat, že jsou schopni splnit několik nepřekročitelných parametrů, mezi kterými jsou velikost vozu, jeho výzbroj nebo to, že dodají vzorek vozidla. Podstatným kritériem také bude zapojení českého průmyslu, a to nejen obranného,“ uvádí ČTK s tím, že o vítězství budou rozhodovat cena, technické požadavky a míra zapojení českého obranného průmyslu.

Hlavním partnerem při komunikaci s českými firmami bude státní podnik VOP. „Opravdu stojíme o to, aby se do tohoto kontraktu na české straně zapojilo široké spektrum českých firem,“ řekl Říha a dodal, že podepsání smlouvy s vítězem by mělo být do září. Říha nevyloučil možnost posunutí některých termínů, poukázal například na složitost a velikost kontraktu.

Právní firma pak pomůže MO s přípravou smlouvy. Úřad ale už dvakrát zrušil výběrové řízení na právní kancelář. Nové podle Říhy bude vypsáno v blízké době. Říha také připomněl, že nová smlouva bude podepsána mezi ministerstvem a vítězem výběrového řízení a mezi VOP a vítězem. „Za ministerstvo by měl dokument podle vnitřních předpisů podepsat náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic, smlouvu ale může stvrdit i ministr,“ uvádí ČTK. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…