Armáda zveřejnila citlivé informace o své tajné službě

08.12.2011 6:45

V přílohách k návrhu rozpočtu ministerstva obrany se objevily citlivé informace, které by mohly zneužít nepřátelské zpravodajské služby. Přílohy obsahují údaje, kolik lidí zajišťuje armádní strategické zpravodajství nebo kolik příslušníků má speciální jednotka, která spadá pod jednu ze tří tajných služeb v zemi.

Armáda zveřejnila citlivé informace o své tajné službě
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Podle E15 z příloh kapitolního sešitu rezortu obrany vyplývá, že strategické zpravodajství zajišťuje 1810 lidí, jenom výkonu zpravodajské činnosti v souladu s prioritami vlády se věnuje 1227 vojáků a 147 občanských zaměstnanců. Na 379 vojáků a 49 civilistů je v kolonce "činnost a rozvoj speciálních sil", konkrétně jde o průzkumnou jednotku z Prostějova.

List upozorňuje, že detailní návrh příjmů výdajů Bezpečnostní informační služby (BIS) je přitom každoročně veden ve druhém stupni utajení důvěrné. "Z detailů například o počtu zaměstnanců nebo chystaných nákupech techniky by mohl poučenější člověk vyčíst řadu citlivých informací, jako jsou zahraniční kontakty nebo charakter operací. To by nás mohlo samozřejmě poškodit," reagoval na informace E15 mluvčí BIS Jan Šubert.

Podle předsedy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost za ČSSD Františka Bublana (ČSSD), který dříve vedl Úřad pro zahraniční styky a informace, ve světě není obvyklé zpřístupňovat podrobnosti o rozpočtech tajných služeb. "To se armádě nepovedlo," řekl Bublan.

Armádní výzvědná služba každoročně hospodaří se zhruba dvěma miliardami korun, jejím úkolem je chránit bezpečnostní a ekonomické zájmy Česka. Po sloučení vojenské rozvědky a kontrarozvědky působí jak ofenzivně, tedy v zahraničí, tak defenzivně, tedy v rámci republiky.

Čtěte:

Tajné služby se díky novele zákona dostanou k výpisům z mobilů

Armáda velikosti protektorátního vládního vojska. Už za dva měsíce?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…