Armádní vrtulníky Mi-171Š čeká další modernizace

08.07.2019 20:48

Armádní vrtulníky Mi-171Š pro speciální operace čeká další modernizace. Zlepšit se má například balistická ochrana nákladní kabiny vrtulníků nebo v nich bude zabudován systém pro rychloupínání nákladu podle standardů Severoatlantické aliance. ČTK to sdělil Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany. Informace o zakázce za asi 31 milionů korun dnes vládě představil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Armádní vrtulníky Mi-171Š čeká další modernizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Start vrtulníku Mi-171

Zakázku na modernizaci vrtulníků Mi-171Š určené pro speciální operace zadá státní podnik LOM Praha. Navazuje na první etapu úprav z loňského roku. „Konečným cílem modernizace je kromě udržení schopností Armády ČR a zajištění kompatibility například také zvýšení bezpečnosti posádek vrtulníků, snížení nároků na údržbu letecké techniky a snížení závislosti na dodávkách náhradních dílů z Ruské federace,“ uvedl Vala.

LOM Praha vybral okruh dvanácti společností, které osloví a vybere z nich jednoho či více vítězných dodavatelů. „Tyto firmy byly vybrány, protože předmětem plnění jsou dodávky specifického vojenského materiálu (například vojenský software nebo speciální úprava některých přístrojů), k němuž právě ony mají potřebné know-how a zkušenosti,“ uvedl Vala.

První etapa modernizace sedmi helikoptér počítá se zabudováním nových přístrojů a zařízení za asi 74,4 milionu korun bez DPH. Dokončena by měla být do října 2020. Konec druhé etapy je naplánován na rok 2022.

Modernizované vrtulníky patří do jednotky určené pro speciální letecké operace (SOATU), která je součástí 222. vrtulníkové letky v Náměšti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…