Arméni prchají z Náhorního Karabachu. Nikdo je nenutí, vzkazuje Ázerbájdžán. Má držet bývalého předsedu vlády

28.09.2023 17:08 | Monitoring

Neuznaný karabašský stát Arcach přestane k 1. lednu 2024 existovat, ruší své instituce. Region ovládl Ázerbájdžán, polovina obyvatel uprchla do Arménie.

Arméni prchají z Náhorního Karabachu. Nikdo je nenutí, vzkazuje Ázerbájdžán. Má držet bývalého předsedu vlády
Foto: Luiza Šeda Tadevosyanová
Popisek: Válka o Náhorní Karabach

Dekret o zrušení všech státních institucí s platností od 1. ledna 2024 podepsal prezident neuznaného útvaru karabašské republiky Samvel Šahramanian. Od daného dne tak přestane existovat mezinárodně neuznaný státní útvar Arcach – jde o arménský název pro neuznanou karabašskou republiku.  

Baku minulý týden v úterý zahájilo v Náhorním Karabachu vojenskou operaci s cílem převzít nad oblastí kontrolu. Ázerbájdžánské jednotky následně prolomily obranné pozice arménských separatistů a karabašské úřady kapitulovaly. Právě to, aby separatistická vláda ukončila svou činnost, požadovalo Baku.

Podle dohody o příměří z minulého týdne, kterou podepsaný dekret ze strany prezidenta karabašské republiky cituje, Baku umožní svobodný, dobrovolný a nerušený pohyb obyvatel Náhorního Karabachu.  

Více než polovina odhadované populace separatistického regionu uprchla z oblasti Náhorního Karabachu do Arménie. Má jít o více než 68 tisíc lidí.

Arménský premiér Nikol Pašinjan obvinil Baku z etnických čistek. „Exodus Arménů z Náhorního Karabachu pokračuje,“ řekl Pašinjan.

To však ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí odmítá. Uvádí, že obyvatele Karabachu k odchodu nenutí a že region integruje do Ázerbájdžánu.

„Bývalý státní ministr (předseda vlády) neuznané republiky Náhorní Karabach, miliardář Ruben Vardanyan, byl zadržen, při odchodu z Náhorního Karabachu byl ‚zajat’ ázerbájdžánskými úřady. V doprovodu příslušníků sil rychlé reakce byl Vardanyan převezen do Baku, kde byl předán ‚příslušným vládním orgánům, aby učinily příslušné rozhodnutí’,“ upozornil na některé velmi specifické detaily poválečného uspořádání v Karabachu analytik Štěpán Kotrba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…