Ať Babiš s Chovancem raději poslouchají. Může přijít i vláda úředníků. Zeman varoval před politickou sebevraždou ČSSD

25.06.2016 17:23

Prezident Miloš Zeman naznačil, co prozradil ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) a Andreji Babišovi (ANO) k policejní krizi. Vyzval je k tomu, aby udrželi vládu, protože jinak může už podruhé najmenovat úřednický kabinet. ČSSD varoval před pácháním politické sebevraždy a prozradil, kdo by mohl vládnout po roce 2017.

Ať Babiš s Chovancem raději poslouchají. Může přijít i vláda úředníků. Zeman varoval před politickou sebevraždou ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Představitelé vládní koalice  z řad ČSSD a ANO slyšeli na Hradě od Miloše Zemana výzvu ke zklidnění rozepří kolem reorganizace policie. Vášně, které tato otázka budí, připisuje hlava státu blížícím se krajským i sněmovním volbám. Podle prezidenta však může současný kabinet vydržet celé čtyři roky. A nejen to.

„Zřejmě i po nich, i když nevylučuji, že v závislosti na výsledku voleb se poněkud změní proporce vládní struktury,“ řekl Zeman v rozhovoru pro Týden.cz.

Pokud by ho snad vládní politici neposlechli, prezident dal na stůl i variantu úřednické vlády. To, že se takovou vládu nebojí ustavit i proti vůli sněmovny, ukázal již v roce 2013 s kabinetem Jiřího Rusnoka. ČSSD si přitom podle serveru představovala trochu jiný scénář. Strana údajně vedla kuloární vyjednávání s lidovci, ODS a TOP 09 o udržení menšinové vlády v případě, že by Babiš s hnutím ANO vládu opustil. Zeman však před tímto postupem důrazně varoval.

„Myslím, že kdyby se sociální demokracie opřela o podporu ODS a ještě více o podporu TOP 09, že by to byla její politická sebevražda,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …