Ať hokejisté trefí běloruského prezidenta Lukašenka pukem do hlavy, přeje si český novinář

19.05.2014 13:01

Reportér Martin Novák se na serveru Aktuálně.cz zamýšlí nad tím, že se světový hokejový šampionát právě koná v Bělorusku, jemuž vládne autoritativní prezident Alexandr Lukašenko. Popisuje svůj zážitek z brutálního potlačení protirežimní demonstrace v prosinci 2010 a dochází k poněkud překvapivému závěru.

Ať hokejisté trefí běloruského prezidenta Lukašenka pukem do hlavy, přeje si český novinář
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Podle Nováka k protirežimní demonstraci došlo v metropoli Běloruska Minsku krátce před Štědrým dnem v prosinci 2010. Tehdy běloruská televize oznámila, že stávající prezident Lukašenko znovu zvítězil ve volbách. Dostal 80 % hlasů, žádný z konkurentů nezískal více než tři procenta.

Krvavý zásah pořádkových jednotek

Podle Nováka se tehdy v mrazu na náměstí před filharmonií sešlo asi čtyřicet tisíc lidí. Pochodovali městem k sídlu vlády, kde před velkou sochou Lenina narazili na pořádkové jednotky. „Ačkoliv nikdo se nedopouštěl žádného násilí (kromě provokatérů, kteří měli za úkol rozbít vstupní dveře a legitimizovat tak zásah), obrněnci se pustili do lidí jako zběsilí. Mlátili obušky a holemi, vláčeli muže i ženy po dlažbě, kopali do nich. Nechyběly zlomené ruce a nohy, hlavy zalité krví,“ popsal Novák zásah s tím, že byl mnohem horší než v Praze za Palachova týdne nebo 17. listopadu před pětadvaceti lety.

Celý komentář ZDE

„Kdybyste to viděli zblízka na vlastní oči, jak stovky lidí mlátí hlava nehlava stovky nebo tisíce jiných, kteří si jen dovolí nesouhlasit s prezidentem, začal by vám běloruský vůdce možná vadit také,“ svěřuje se reportér čtenářům s tím, že chápe, že mnoho lidí si prostě jen chce užívat hokej a je jim v zásadě jedno, jestli je to v Minsku, Tokiu nebo Alžíru.

Ať se na přenosy z Běloruska dívá, kdo chce. Ale…

Proto připouští, že kdo chce, ať si hokejové přenosy z Běloruska užívá. Kdo nechce, nemusí se na ně dívat. „Já po tom, co jsem viděl před čtyřmi lety, alespoň chovám malé přání. Obvykle nikdy nikomu nic špatného nepřeji. Ale jelikož Lukašenko patrně nikdy za svoji zvůli potrestán nebude, bylo by skvělé, kdyby někdo během zápasu pořádně napálil puk a ten nějakým řízením osudu přistál ve VIP sektoru na diktátorově hlavě,“ píše novinář s tím, že by to byla alespoň malá splátka za prosinec před čtyřmi lety.

„Třeba by se na chvíli cítil jako ti, které nechává mlátit a zavírat. Možná by to prospělo jemu i Bělorusku,“ dodává reportér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …