Ať si to Leyenová, Babiš či Rakušan platí ze svého. Vondráček vyzval k zákazu reklamy placené z daní

08.08.2023 10:26 | Monitoring

Předseda Svobodných Libor Vondráček se pořádně rozohnil. Ze židle ho zvedlo množství plakátů a další reklamy, kterou si z veřejných peněz platí nejen Evropská unie, ale také česká ministerstva. Na sociálních sítích proto vyzval k jasné reakci. Vyzval k úplnému zákazu placení reklamy z veřejných rozpočtů.

Ať si to Leyenová, Babiš či Rakušan platí ze svého. Vondráček vyzval k zákazu reklamy placené z daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

„Rozmohl se nám tu takový nešvar, který ničí demokratickou soutěž. Vlády, EU i státní firmy si platí z peněz daňových poplatníků reklamu. Jde o převlečenou politickou reklamu. Zákeřnou cestu, jak svou propagandou působit na lidi za jejich vlastní peníze. Zvlášť v době, kdy sekáme obří schodky, bychom toto plýtvání veřejnými prostředky měli zastavit. Jenže v metru, na internetu i na vývěskách jsem jasně viděl, že trend je bohužel zcela opačný,“ uvedl Libor Vondráček, předseda Svobodných, který jen v rychlosti zavzpomínal na nedávné reklamy, které přišly daňové poplatníky na desítky milionů korun.
 
„Sociální dávky jsou skvělé, žádejte si o ně. Díky EET vybavíme 18 nemocnic a postavíme 140 školek. Migrační pakt nejsou převlečené kvóty. Důchodová rádoby reforma nás spasí. Evropská unie jsi ty, nemá demokratický deficit. EU je mír, svoboda, prosperita a nezávislost. A tak bych mohl pokračovat. Evropská unie a Babiš s tím začali. Za covidu se to pořádně rozjelo, a teď už vidíme politické reklamy za cizí peníze všude možně. V metru, na vývěsce na vesnici, anebo i na webu, kde na mne zrovna vyskočila reklama na sociální dávky,“ dodal naštvaný předseda Svobodných. 
 
 
Podle jeho slov navíc takto financovaná reklama z veřejných peněz křiví politickou soutěž. „Pro mě byla vždy svoboda víc než demokracie, kterou jsem vnímal jako špatný, ale pořád nejlepší nástroj, k výběru vlády. Každý, kdo se však dnes ošívá demokracií a není pokrytec, musí dnes při pohledu na podobné reklamy bít na poplach. Nelze mluvit totiž o ‚férové demokratické soutěži‘, když někteří z cizích peněz platí svoji agitku, zatímco jiní si na ni musejí shánět peníze,“ upozornil na zásadní a často přehlížený rozdíl Libor Vondráček, podle kterého je jediným řešením, které nepovede k nekonečným dohadům, totální zákaz používání veřejných prostředků na podobné „nesmysly“. 
 
„Jestli nám chce paní Leyenová sdělit, že je unie skvělá, má sáhnout do kapsy a zaplatit reklamu na EU ze svého. Stejně tak by nám měl pan Babiš ze svého vyprávět o blahodárnosti EET. A moc by se mi líbila i podobizna pana Rakušana, který přednáší pohádku ovčí babičky o tom, že migrační pakt nejsou kvóty,“ dodal Vondráček. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nevim, že za Babiše někdo něco platí?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 08.08.2023 11:05:26

|  6 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…