Ať uprchlíci rok pracují ve prospěch státu, navrhuje rakouský hejtman

20.10.2015 19:43

Korutanský hejtman Peter Kaiser má návrh, jak by mohli uprchlíci lépe zapadnout do rakouské společnosti. Sociálně demokratický hejtman má za to, že by bylo správné, aby uprchlíci s rakouským azylem pracovali rok v nemocnicích či domovech důchodců, a to celý rok před tím, než budou moci vstoupit na rakouský pracovní trh.

Ať uprchlíci rok pracují ve prospěch státu, navrhuje rakouský hejtman
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

„Pokud by byl jeho návrh přijat, ‚civilní služba‘ pro uprchlíky by podle Kaisera přinesla výhody oběma stranám. Běženci by jejím prostřednictvím lépe poznali pracovní a společenskou kulturu v zemi, ve které se chtějí usadit, učili se řeč, a přitom by jim služba v mnoha ohledech pomohla k integraci do rakouské společnosti. Navíc, a to je podle Kaisera důležité, by tisíce uprchlíků mohly získat v Rakousku uznání a respekt,“ píše k návrhu rakouského hejtmana server Týden.cz.

Běženci, kteří dostanou azyl v Rakousku, by prý mohli pracovat pro hasiče nebo pro Červený kříž či jiné organizace. Po roce takovéto činnosti by mnohem lépe pochopili, kde hodlají žít, a rakouským „starousedlíkům“ by to opravdu pomohlo.

Za tuto práci by samozřejmě dostávali také zaplaceno. Rakouští politici nejsou však v názoru na tuto problematiku jednotní. Zatímco například kolegové z rakouské sociální demokracie tento nápad vítají, radikální Svobodní tvrdí, že tím uprchlíci budou brát práci rodilým Rakušanům. Otázkou ovšem je, kolik Rakušanů chce dnes obdobnou práci skutečně vykonávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…