Ať visí! Sere mě, ubožák. Fiala mě nevyhodí. Pavel Novotný ještě přitvrdil ve věci vlasovců. A zaútočil na Hřiba

11.12.2019 20:40

„Kdyby přišly stvůry z vesmíru, co žerou děti, a pomohly osvobodit Prahu, tak bych jim postavil pomník také,“ řekl v pořadu Rozstřel na iDNES TV u šéfredaktora MF Dnes Jaroslava Plesla starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Vrátil se ke svému ostře sledovanému vystoupení v živém vysílání ruské státní televize Rossia 1 a prozradil, zdali se na něj připravoval a jak probíhalo. Ke svému záměru postavit pomník vlasovcům, jenž všechen rozruch kolem jeho městské části odstartoval, jmenoval, jak bude „pomníček“ vypadat. Zmínil taktéž, co by si na něm představoval za nápis. Pustil se i do hodnocení historie. „Koněv si pomník nezaslouží, ale vlasovci ano,“ hřímal. A vyjádřil se též k pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi. Ten si prý ve své funkci nevede nikterak dobře.

Ať visí! Sere mě, ubožák. Fiala mě nevyhodí. Pavel Novotný ještě přitvrdil ve věci vlasovců. A zaútočil na Hřiba
Foto: Tomas Stacha
Popisek: Pavel Novotný, starosta Řeporyjí

Anketa

Jak reagovat na střelbu v nemocnici v Ostravě?

hlasovalo: 15423 lidí
Starosta Řeporyjí hned v úvodu pořadu poodhalil, že se na své vystoupení v ruské televizi vůbec nepřipravoval. Nevěděl prý ani, do jaké televize mluví, a bylo mu to dokonce jedno. Tvrdí, že tam nepadlo nic, čeho by měl litovat. „Bylo to vynikající,“ zhodnotil posléze svůj výkon.

„Na to, že jsem na to nebyl vůbec připravený, si myslím, že jsem obstál,“ řekl. Pozdravil taktéž „všechny pitomce, co se vysmívají, že naletěl ruské propagandě“. Ruská propaganda by prý vypadala tak, že by celé video s ním bylo předtočené. „Myslím, že bylo velmi hloupé, že strávili patnáct minut hledáním mých nahých fotek, kdyby věnovali dvě minuty googlování mojí osobnosti, možná by přišli na to, že nejsem úplně vhodný adept na živé vysílání,“ uvedl Novotný. Ruské propagandě by prý pomohl i tím, že tam nevystoupí. „Bylo by to úplně stejný,“ podotkl. Mnoho lidí u nás podle něj mělo poprvé v životě šanci zjistit, jak vůbec ruská státní televize vypadá.

Přišlo i na jeho plány, jak bude samotný památník, okolo něhož se vzedmul celý rozruch, vypadat. Památníku vlasovcům prý už radši začal říkat „pomníček“. Půjde podle něj o důstojný „pomníček“ na pěkném místě se stručným sdělením. Kvůli „nájezdům hord vandalů“ bude též pomníček dobře opevněn a chráněn.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

Co bude na pomníčku za text, ale již nechtěl předjímat. Plesl však naléhal, a Novotný tak prozradil aspoň text, který by rád osobně viděl: „Věnováno stovkám padlých vojáků Ruské osvobozenecké armády, kteří položili svůj život při pomoci Pražskému povstání.“ Rozhodl se přestat používat termín „vlasovci“.

A pak započal ve vášnivé úvaze o roli Rudé armády. „Já si myslím, že Rudá armáda po svém příchodu do Prahy snad neměla nic jiného na práci než honit ty vlasovce,“ prohlásil. A pokračoval s dalším názorem. „Je to teda zhovadilý názor, ale řeknu ho,“ začal. Prý by bylo méně obětí, kdyby při povstání mimo Prahu nebyli Češi až natolik „zjančení“. O Rudé armádě prý už ani nesmýšlí tak, že spoluosvobodila Prahu. Kritizoval i to, jakým způsobem byli vlasovci mučeni před popravou.

Na druhou stranu pak řekl, že vlasovci páchali „zrůdnosti“ a vraždili židy. Ale volbě zajatců přidat se k Ruské osvobozenecké armádě se prý nediví. Zdůraznil, že během prvního roku umřeli v německém zajetí tři miliony zajatců a na stranu Němců se vojáci ROA přidali, aby si často zachránili život. „Dodalo jim“ prý i to, že se jich vzdal i sám Stalin. „Mně se líbí, že se postavili těm bolševikům,“ taky zmínil.

FOTO: Repro tv.iDnes.cz, Novotný předvádí potenciální stvůry z vesmíru, které „žerou kojence“.

Pomník by prý postavil klidně i potenciálním „stvůrám z vesmíru, které žerou kojence“, kdyby pomohly osvobodit Prahu.

Plesl pak Novotnému vmetl i náš rozhovor, ve kterém zmínil, že Maršál Koněv byl ksindl a „jeho socha měla být dávno pryč“. „Mě by zajímalo, jak rozlišíš ksindl, kterému se dělá pomník, a ksindl, kterému se nedělá pomník?“ dotazoval se Plesl. Novotný na to řekl, si pomník si nezaslouží, jelikož Prahu neosvobodil.

K vystoupení publicisty a bývalého policejního prezidenta Stanislava Novotného den po něm, kde od něho schytal kritiku, říká, že je přesvědčen, že byl ke svému výstupu donucen, jelikož mu „mají ve sklepě držet rodinu“. A ostře se vymezil: „Pan Novotný by měl viset!“ „Sere mě, ubožák.“ „Nechápu, co tomu člověku je!“

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

A pak Plesl zmínil téma jeho názorového nesouladu s ODS. „Ty se chováš jako Pirát!“ konfrontoval jej. To řeporyjského starostu pobouřilo. „Jenom to ne, prosím tě!“ odmítl. K Pirátům by podle svých slov nikdy nešel. Je si i jistý, že ho ODS nikdy nevyhodí. Kdyby ODS neexistovala, tak by prý musel jít do TOP 09. U Pirátů je však podle něj nutné, aby s nimi začala ODS vyjednávat. Pražský primátor Zděnek Hřib však podle něj dobrou práci nedělá a Prahu neposouvá dopředu.

Záměr postavit pomník padlým vojákům Ruské osvobozenecké armády, takzvaným vlasovcům, schválilo včera řeporyjské zastupitelstvo. Postaví jej příští rok k 75. výročí konce druhé světové války. Podle včerejšího vyjádření Pavla Novotného pro památník zhruba 300 padlým vojákům, kteří pomáhali při osvobozování Prahy v květnu 1945, Řeporyje důstojné pietní místo dluží. Budoucí vzpomínkové místo bude podle Novotného pod kamerovým systémem a chráněno antigraffiti nátěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…