Atomový útok na Japonsko byl správný. Museli jsme zničit zlo, píše George Friedman

11.08.2015 13:12

Podle šéfa globální analytické společnosti Stratfor George Friedmana je u příležitosti výročí bombardování Hirošimy zcela legitimní diskutovat o morálním charakteru Spojených států, které tehdy iniciovaly a také realizovaly zničení japonského města pomocí atomové zbraně. Ovšem s tím, že jej budeme posuzovat v kontextu mnoho staletí trvajícího vývoje vojenství.

Atomový útok na Japonsko byl správný. Museli jsme zničit zlo, píše George Friedman
Foto: pixabay.com
Popisek: Baltimore

„Vývoj atomové bomby byl jedním z největších vědeckých počinů všech dob. Tato zbraň byl způsob, jak dosáhnout svého cíle s pomocí jediného letadla a několika miliard dolarů. Zpočátku si ani samotní Japonci nebyli jistí, co se vlastně v Hirošimě událo. Mnoho japonských generálů odmítalo tvrzení Spojených států, že město zasáhl zcela nový typ bomby. Domnívali se, že jde pouze o jeden z dalších konvenčních útoků. Proto také odmítli jakékoli úvahy o kapitulaci. Japonci byli připraveni pokračovat dál s tím, že dojde k dalším obětem na životech. Tuto tezi potvrdily i nedávné výzkumy,“ objasňuje Friedman.

„Kritici bombardování Hirošimy tvrdí, že Japonci by se vzdali i bez toho. Přitom se tak nestalo ani po bombardování Toky 9. března 1945, při kterém zahynulo na 100 000 jeho obyvatel a zničeny byly desítky kilometrů čtverečních města. Japonský průmysl byl sice značně ochromen, ale k jeho úplnému zničení by bylo potřeba mnoho dalších měsíců. Zmínit musíme sebevražedné nálety kamikadze na Okinawě, které americké armádě i v tuto dobu přinášely značné ztráty. My dnes víme, co se nakonec stalo, ale tehdejší americký prezident Harry S. Truman se musel rozhodovat s přihlédnutím k tehdejším podmínkám,“ upozorňuje Friedman.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Friedman zmiňuje dva všeobecně přijímané názory obhajující bombardování Hirošimy. „První z nich říká, že nikdo v té době nemohl vědět, k čemu se Japonci nakonec rozhodnou. Dokonce i podle tehdejších záznamů je zřejmé, že to nevěděli ani oni sami. A za druhé, doktrína a realita války se rozvíjela po celá staletí. Hirošima byla pouze jejich důsledkem. Odpůrci bombardování Hirošimy by měli vysvětlit, jak by se tedy mělo čelit nacistickému režimu v Německu a imperiálnímu v Japonsku,“ poukazuje Friedman.

„Jestliže se chceme podobným způsobem zabývat Hirošimou, tak je to morálně ospravedlnitelné pouze v kontextu odsouzení několika set let trvajícího vojenského vývoje. Ten jistě můžeme odsoudit, ale nejsem si jistý, co to přinese. Z logiky věci vše nevyhnutelně k bombardování Hirošimy směřovalo od samého začátku. V průběhu času se stalo rozlišování mezi vojenskými a civilními cíli neudržitelné. Každá válka začíná v továrně při výrobě zbraní a končí s vojákem na frontě. Hlavní tepny války tedy byly ve městě,“ konstatuje Friedman.

V současné době máme dle jeho názoru tendenci nazývat události či osoby z minulosti za jasné zlo. „Často však při této snaze popíráme fakt, že každé takové údajné či jen domnělé zlo je až reakcí na určitý čin. Morální poučení z událostí v Hirošimě je tedy dle mého názoru dvojí. Tím prvním je to, že vojenská doktrína je stejně jako všechny jiné věci nelítostně logická. Druhým poučením je skutečnost, že při konfrontaci s tehdejším Německem a Japonskem bylo jakékoli moralizovaní o mravní čistotě nemožné. Bylo prostě nutné zničit zlo. Prezident Franklin D. Roosevelt si tuto logiku uvědomoval. Výběr byl jasný a spočíval ve vojenské doktríně a potřebě postavit se krystalickému zlu. Jeho následovník Truman měl výběr ještě omezenější,“ soudí Friedman.

Bombardování Hirošimy tedy dle mínění Friedmana bylo logickým vyústěním vyplývajícím z historie. „Nemůžeme při zpětném pohledu vědět, co by Japonci nakonec udělali či neudělali. Nicméně kdybych byl v tehdejší situaci a věděl to, co vím dnes, uvažoval bych podobně jako oba prezidenti. Logika toho všeho byla neúprosná, ale neskonale pravdivá. Bombardováním Hirošimy bylo dosaženo kapitulace Japonska a záchrany Asie před obrovským zlem,“ uzavírá Friedman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…