Auf Wiedersehen, frau Merkel, žádá britský novinář. Čím dříve prý kancléřka zmizí, tím dříve bude v Evropě klid

06.08.2015 19:49

Ostré kritice podrobil politiku německé kancléřky Angely Merkelové britský novinář Neil Clark. Píše o tom server Prvnízprávy.cz. Merkelová na podzim oslaví deset let ve funkci kancléřky a v německých médiích se objevily informace, že by chtěla kandidovat na funkci kancléřky i na další funkční období. Protože Německo nemá žádné omezení týkající se délky pobytu v této funkci, může v ní nyní 61letá Merkelová pokračovat až do roku 2021.

Auf Wiedersehen, frau Merkel, žádá britský novinář. Čím dříve prý kancléřka zmizí, tím dříve bude v Evropě klid
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Clarkovi vadí, že i přesto, že Německo je dost silné na to, aby se nepodvolilo Spojeným státům nebo jakékoli jiné zemi, zahraniční politika Merkelové je „neochvějně atlanticistní“ i po mezinárodním skandálu s odposlechy svého telefonu a ministrů její vlády ze strany výzvědné služby USA.

Britský novinář odmítá názory, že jde o „umírněnou“ konzervativní političku. Zatímco ruský zákon, zakazující reklamu homosexuality u nezletilých, vyvolal pobouření, Merkelové odpor k manželství osob stejného pohlaví provází ticho.

Celý text je ZDE

Clarkovi také vadí Merkelové silně proamerická politika. „Jako dekorativní psíček strýčka Sama podporovala sankce vůči Rusku, i když mají jasně negativní dopad na německou ekonomiku,“ zdůraznil.

A místo toho, aby udržela model sociálního hospodářství, s nímž Evropa uspěla v poválečných letech, Merkelová udělala pravý opak – začala ničit vše dobré, co učinilo z tohoto kontinentu „skvělé místo pro život“. „Vize Evropy podle Merkelové je ve scvrkávání veřejného vlastnictví a minimálního sociálního státu. Zastřešujícím pojetím evropské integrace je konkurence členských států o co nejnižší mzdy, důchody a dávky,“ uvádí Clark.

Podle něj jsou protiněmecké nálady v Evropě pravděpodobně na nejvyšší úrovni od roku 1940. „Je vinou Merkelové, že si odcizila nejen obyvatele Řecka, ale i jiných zemí,“ napsal. Zatímco Řecko bylo mezi zeměmi, které v 50. letech odpustily Německu 50 procent dluhů, kancléřka po letech žádnou „umírněnost“ vůči této zemi a jejím dluhům neprojevila.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…