Avantgardní umělec v Rusku maloval pyje. Teď se hodlá vyřádit na zámku Karla Schwarzenberga, který jej ubytoval

22.11.2016 22:23

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg propůjčil zámek Čimelice ruskému umělci, a to ne jen tak ledajakému. Může tu pracovat režisér Oleg Vorotnikov z radikální a notně provokující skupiny Vojna. Vorotnikov byl v září v České republice zatčen, a to na základě mezinárodního zatykače vydaného Interpolem na žádost Ruska. Po krátké době byl však propuštěn z vazby.

Avantgardní umělec v Rusku maloval pyje. Teď se hodlá vyřádit na zámku Karla Schwarzenberga, který jej ubytoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Oleg Vorotnikov bude mít k dispozici zámek Čimelice patřící Karlu Schwarzenbergovi. Pochlubil se tím na sociální síti Facebok. Muž, který je v Rusku stíhán za údajný útok na policistu, vede uměleckou skupinu, která na sebe upoutala pozornost např. skupinovým sexem v moskevském biologickém muzeu. „Co bude Vojna v Čimelicích natáčet, exministr neupřesnil. Sama skupina na svém Facebooku napsala, že jí zámek, v němž Schwarzenberg v době německé okupace strávil část dětství, bude sloužit jako ‚umělecký ateliér‘,“ napsal server Aktuálně.cz.

Schwarzenberg  se prý s Vorotnikovem setkal asi dvakrát v životě a moc ho nezná, ale na tom, že umělci poskytl zámek k práci, nevidí nic divného, protože už se tam v minulosti natáčelo.

Vorotnikov byl v České republice zatčen v září tohoto roku, a to na základě zatykače vydaného Ruskem. Krátký čas Vorotnikov dokonce strávil ve vazbě, ale když slíbil, že se bude zdržovat na území České republiky, z vazby byl propuštěn.

V Rusku se skupinou Vojna předvedl několik radikálních kousků "na hranici společností nastavených zákonů". Pro PL.cz vzpomínal například na akci "Malování čuráka".

"Sbírali jsme lidi i z řad marxistů, přišli jsme k nim a zeptali se jich, kdo chce namalovat čuráka a oni hned souhlasili a dohodli jsme se, že to uskutečníme. Řada lidí, kteří se malování pyje zúčastnili, byli velmi mladí radikální novomarxisté a nadšeně říkali, že je čurák přesně způsob, jak vysvětlit jejich ideje," řekl pro PL.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…