Až 20 let basy za boj na Donbase. Orgány v Česku do toho řízly

31.05.2020 20:15

Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na běloruského občana žijícího trvale v Česku za to, že se na východě Ukrajiny zúčastnil tamního ozbrojeného konfliktu v řadách separatistů. Věc je posuzována coby teroristický útok a muži hrozí 12 až 20 let vězení. Stejně vysoký trest hrozí i dalšímu českému občanovi.

Až 20 let basy za boj na Donbase. Orgány v Česku do toho řízly
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po městě chodí skupiny "opolčenců", tedy domobranců

Anketa

Souhlasíte s tím, že europoslanec Kolaja chce volbu radních ČT řešit na úrovni EU?

1%
99%
hlasovalo: 18035 lidí
Státní zástupce Marek Bodlák obžalobu oznámil na webu Justice.cz. Bělorus se podle něho zapojil do konfliktu na Ukrajině opakovaně, a to v letech 2014 až 2016.

Jak dříve informoval Deník N, tak by mělo jít o čtyřicetiletého muže, který je nyní ve vězení za těžké ublížení na zdraví.

Druhým obžalovaným je Čech, jenž se k separatistům na východě Ukrajiny přidal na přelomu let 2015 a 2016. Případ začne 1. července řešit Krajský soud v Českých Budějovicích.

Státní zástupce viní oba muže z toho, že páchali trestnou činnost jako členové organizované skupiny. Český trestní zákoník poskytuje ochranu proti teroristickým činům i cizím státům.

Česká justice už v souvislosti s děním na Ukrajině řešila případ vojáka Erika Eštua. Za účast v bojích na straně samozvané Doněcké lidové republiky ovládané proruskými separatisty dostal pravomocně dvouletou podmínku a soudy mu odňaly vojenskou hodnost. Místo za terorismus ho však potrestaly za službu v cizích ozbrojených silách. S tím nesouhlasí nejvyšší státní zástupce, který se dovolal. Dovolání podal i Eštu, a věcí se tak bude zabývat ještě Nejvyšší soud. Eštu argumentuje tím, že na Ukrajinu cestoval jako turista a že Doněcká republika není teroristickou organizací.

Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…