Až 32 tisíc za kus. Policie koupila nové telefony. A čím voláte vy?

13.02.2019 17:39

Krajské ředitelství policie Středočeského kraje si objednalo nové služební telefony v celkové hodnotě přesahující jeden milion korun s DPH (1 104 783 Kč). Z toho je celkem 150 přístrojů od firmy Huawei, která je v současnosti a nejen v ČR řešena kvůli možným bezpečnostním rizikům a podezřením ze špionáže.

Až 32 tisíc za kus. Policie koupila nové telefony. A čím voláte vy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vůz

Policisté ze Středočeského kraje se mohou těšit z nových služebních mobilů. Krajské ředitelství za jejich nákup prostřednictvím veřejné zakázky utratilo více než jeden milion korun, jak vyplývá z databáze serveru Hlídač smluv. Problémem může v současné situaci ovšem  být, že 2 ze tří typů přístrojů, které si policisté objednali, pocházejí od čínské firmy Huawei, před kterou v současnosti varuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Anketa

Jste pro vyšší zdanění zisků zahraničních firem v Česku?

98%
2%
hlasovalo: 12054 lidí

Důvodem je možná bezpečnostní hrozba v souvislosti s podezřením ze špionáže. Kauza Huawei se řeší i v zahraničí. Čínská firma čelí potížím v řadě západních zemí. USA například Huawei viní z kradeže technologií americké společnosti T-Mobile.

„V době přípravy veřejné zakázky nám tato situace nebyla známa. Jelikož se nejedná o kritickou infrastrukturu, Krajské ředitelství policie Středočeského kraje bude tyto mobilní telefony dále využívat,“ napsala ParlamentnímListům.cz v této věci Barbora Schneeweissová z krajského ředitelství policie. Telefony již má policie dodané.

ParlamentníListy.cz v této souvislosti oslovily i Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NÚKIB) s dotazem, zda telefony čínské firmy Huawei představují na této úrovni bezpečnostní riziko.

V časovém rozmezí 24 hodin nám NÚKIB neodpověděl. Mobilní telefon tiskového mluvčího byl nedostupný a pevnou linku nikdo nebral. Jen pro připomenutí, kvůli varování NÚKIB Číňané  nyní hrozí České republice miliardovou arbitráží.

Zpět k dodávce telefonů pro středočeské policisty.

Vítězným dodavatelem telefonů pro Krajské ředitelství je firma Amendoin vzešlá z výběrového řízení, do kterého se přihlásil jediný uchazeč. Konkurence v nabídce tedy zjevně absentovala. „Dodavatel splnil podmínky účasti v zadávacím řízení stanovené zadavatelem a byl jediným, který se veřejné zakázky zúčastnil,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Schneeweisová.

Jedná se o dodávku celkem 150 přístrojů Huawei a dvou telefonů amerického výrobce Apple: telefony odpovídající předem zadaným kritériím. Celkem dodávka zahrnula 70 přístrojů Honor 9 4GB/64GB Dual Sim, v jednotkové ceně včetně DPH 8 744,67 korun, o 80 přístrojů typ Honor 9 Lite Dual Sim v ceně za kus včetně DPH  5 356,67 korun. Apple je v objednávce zastoupen dvojicí přístrojů typu Apple iPhone X 256 GB. Za jeden tento telefon Krajské ředitelství policie Středočeského kraje dodavateli zaplatí včetně DPH 32 061,37 koruny.

Smlouva byla uzavřena 24. Srpna 2018. Ceny se za tu dobu samozřejmě mohly změnit. Pro srovnání uvedeme ty aktuální. Apple iPhone X 256 GB je na internetu dle cenového srovnávače Heuréka k mání za necelých 30 tisíc korun. Sehnat jej podle dat Heuréky ale lze i za 21 tisíc korun, či za 25 tisíc korun. Honor 9 4GB/64GB Dual Sim pak Heuréka nabízí nejlevněji za 7 995 Kč a to včetně DPH. Honor 9 Lite Dual Sim pak srovnávač cen nabízí od 3 970 Kč.

O dodávkách firmy Amendoin pro státní správu ParlamentníListy.cz psaly již dříve. Naše redakce poukazovala například na to, že dřívější firma podnikatele Pavla Keprty (stojícího za Amendoinem) For Spol. s. r. o. (dodávala mobily například pro Ministerstvo vnitra) nakonec skončila v rukách tzv. „překupníka eseróček“ Josefa Grznára z Kladna, který jich pod sebou má dle informací v obchodním rejstříku desítky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…