Až 84 miliard pro české zemědělce. Tolik bude prý možné získat v příštím dotačním období

11.08.2014 16:43

Ministerstvo zemědělství odeslalo do Evropské komise návrh na rozdělování dotací v letech 2015 až 2020. Čeští zemědělci, potravináři a lesníci by měli v následujícím programovém období dosáhnout na 84 miliard korun. Komise by to měla schválit na začátku roku 2015.

Až 84 miliard pro české zemědělce. Tolik bude prý možné získat v příštím dotačním období
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

Česko chce také ročně poslat zhruba 3,5 miliardy korun na podporu citlivých projektů, kam se řadí třeba pěstování ovoce, zeleniny, chmele a chov skotu. Podle serveru E15.cz také hodlá podporovat mladé zemědělce.

MZe podpoří strategická odvětví částkou 3,46 miliardy korun

Členské státy EU mají na základě reformy Společné zemědělské politiky možnost přizpůsobit si dotační podmínky s ohledem na národní specifika. Ministerstvo zemědělství tak chce podpořit strategická odvětví částkou odpovídající 15 procentům celkového ročního objemu pro Česko. To by mělo znamenat 3,46 miliardy korun ročně.

K podporovaným odvětvím by se měly řadit škrobárenské i konzumní brambory, chmel, ovoce, zelenina, cukrovka, bílkovinné plodiny, krávy chované na maso i mléko, ovce a kozy.

PRV má za cíl srovnat postavení našeho zemědělství s ostatními státy EU

„Cílem Programu rozvoje venkova (PRV) je především srovnatelné postavení sektoru našeho zemědělství s ostatními členskými státy Evropské unie. Byl připravován na principu partnerství. Tedy v úzké spolupráci jak s dalšími resorty, tak se zástupci nevládních organizací na různých pracovních skupinách a u kulatých stolů s partnery zejména z podnikatelské sféry," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Rozpočet Programu rozvoje venkova je nižší než v předchozím období od roku 2007, kdy počítal s celkem 3,6 miliardy eur. Zhruba 300 milionů eur pro podporu venkovským obcím ale bylo vyčleněno do kohezní politiky. Tuto podporu budou v budoucnu řešit jiné operační programy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

10:25 Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky ame…