BBC: Ruská invaze bude horší než covid

19.04.2022 7:53

Na Ukrajině začal 55. den ruské invaze. Den, ve kterém druhým dnem pokračuje ofenziva proti Donbasu. Den, kdy 46. prezident USA oznámil, že na Ukrajinu nepojede. Mezitím se svět obává blížícího se hladu, protože Ukrajina a Rusko za normálních okolností dodávají třetinu celkové produkce pšenice. Jistou naději nabízí Indie. Tamní premiér Modi oznámil, že ze skladů uvolní tuny indických zásob obilí. Má to však háček. Očekává se také zpomalení celosvětové ekonomiky. Světová banka prozradila o kolik.

BBC: Ruská invaze bude horší než covid
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: obilí

Před pár dny se začaly množit úvahy o tom, zda 46. prezident USA Joe Biden pojede na Ukrajinu. Podle BBC je teď už jasné, že se Biden na tuto cestu nechystá. Ale mohl by tam vyrazit např. americký ministr zahraničí Antony Blinken.  

„Prezident svolá zabezpečený videohovor se spojenci a partnery, abychom prodiskutovali naši pokračující podporu Ukrajině a úsilí pohnat Rusko k odpovědnosti v rámci naší úzké koordinace,“ stojí v prohlášení Bílého domu.

Z úst ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala v tentýž den zaznělo, že Mariupol stále není zcela v ruských rukou, a dokud budou mít ukrajinští obránci čím, budou se bránit ze všech sil.

„Město stále nepadlo,“ uvedl. „Stále tu jsou naše vojenské síly, naši vojáci, takže budou bojovat až do konce. A pokud jde o tuto chvíli, stále jsou v Mariupolu,“ řekl americké síti ABC.

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko oznámil, že na 40 tisíc obyvatel města bylo násilně odvlečeno do Ruska nebo do Ruskem kontrolovaných oblastí na Ukrajině. BBC však upozorňuje, že tyto informace nebylo možné nezávisle ověřit.

Svět se mezitím obává hrozícího hladu. V dobách míru Rusko a Ukrajina pokrývají třetinu světové produkce pšenice. Ta teď bude pravděpodobně na trhu chybět.

A tady se hlásí o slovo Indie.

Minulý týden indický premiér Narendra Modi řekl americkému prezidentovi Joeu Bidenovi, že Indie je připravena dodávat potraviny do zbytku světa po šoku v zásobování a rostoucích cenách kvůli válce. Indie je druhým největším producentem rýže a pšenice na světě, napsala BBC.

Na začátku dubna prý Indie měla na skladě 74 milionů tun těchto dvou základních surovin. A je to také jeden z nejlevnějších světových dodavatelů obilovin. Není ale jisté, že Indie může světu pomoci. Panují obavy z nedostatečné letošní sklizně a nedostatku hnojiv.

Světová banka snížila odhad růstu světové ekonomiky pro rok 2022 ze 4,1 procenta na 3,2 procenta. Jednak kvůli válce na Ukrajině a jednak kvůli ochlazení ekonomiky ve střední Asii.  

Začátkem tohoto měsíce instituce uvedla, že ukrajinská ekonomika se letos v důsledku války sníží téměř o polovinu. Předpovídá, že ruská invaze způsobí ve východní Evropě a částech Asie větší ekonomické škody než pandemie koronaviru.

Konflikt na Ukrajině uzavřel polovinu podniků v zemi a snížil export, uvedla Světová banka, která zatím poslala Ukrajině téměř 1 miliardu dolarů na pomoc a přislíbila další 2 miliardy dolarů v nadcházejících měsících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…