BBC: Rusko odřízlo Ukrajinu od námořní přepravy

14.03.2022 7:20

Budete čelit „tvrdým“ důsledkům, pokud pomůžete Rusku. USA varují Čínu v osmnáctý den ruského vpádu na Ukrajinu. Varování přichází těsně před jednáním USA a Číny v Římě. Zelenskyj znovu požádal NATO o uzavření nebe nad Ukrajinou a vyslal směrem na Západ varování. A vyrazil za zraněnými ukrajinskými vojáky do nemocnice.

BBC: Rusko odřízlo Ukrajinu od námořní přepravy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská ponorka Volkov

BBC informuje, že Rusko požádalo Čínu o pomoc. Podle amerických zdrojů Rusko žádá po Číně hospodářskou pomoc i dodávky některých zbraňových systémů. Rusku totiž kvůli nemalým ztrátám vybavení na Ukrajině dochází některá vybavení. Z USA už směrem k Číně zaznělo varování, aby Rusku nepomáhala s obcházením sankcí.

„USA tvrdí, že Čína bude čelit tvrdým ‚důsledkům‘, pokud pomůže Rusku při jeho invazi na Ukrajinu. Nejmenovaní představitelé údajně řekli několika americkým zpravodajským kanálům, že Rusko požádalo Čínu o vojenskou pomoc poté, co invazi zahájilo. Čínská ambasáda ve Washingtonu uvedla, že o této žádosti nevěděla. Varování přichází před pondělním setkáním nejvyšších představitelů USA a Číny v Římě,“ uvedla BBC.

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu přitom Čína odsoudila USA, Velkou Británii a další země za to, že pomáhají Ukrajině, že jí posílají humanitární pomoc i zbraně. Podle Číny tak Západ „přilévá olej do ohně". Publicista Robin Brant k tomu teď na BBC poznamenal, že pokud Čína pomáhá Rusku, jak tvrdí americké zdroje, taktéž přilévá olej do ohně.

Mezitím se ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj shodli, že musí pokračovat jednání obou stran. Podle Dmitrije Peskova, mluvčího Vladimira Putina, by další jednání mohlo proběhnout prostřednictvím videokonference. Zelenskyj tento záměr potvrdil.

Velká Británie však upozorňuje, že současně s potřebou jednat, Rusko na Ukrajinu dál tlačí. Nově odřízlo Ukrajinu od mezinárodního námořního obchodu. „Rusko zavedlo blokádu nad ukrajinským pobřežím Černého moře, čímž zemi fakticky odřízlo od mezinárodní námořní dopravy,“ napsala BBC s odvoláním na britské ministerstvo obrany,

Zelenskyj znovu požádal o vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou. V živém televizním projevu ukrajinský prezident znovu vyzval představitele NATO, aby zavedli bezletovou zónu, s tím, že pokud tak neučiní, „je jen otázkou času“, kdy na území NATO dopadnou ruské bomby.

Ukrajinský prezident také vyrazil do vojenské nemocnice, aby povzbudil zraněné vojáky a předal jim vyznamenání za statečný odpor proti ruským okupantům.

Za svobodu Ukrajiny už také bojuje asi 20 tisíc dobrovolníků ze zahraničí, včetně občanů USA. Rusko naproti tomu láká do bojů na Ukrajině islámské bojovníky ze Sýrie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…